Nem segít a gazdákon az idei jobb kukoricatermés

Vágólapra másolva!
Hiába volt idén jobb a termés, mint tavaly: az exportárak beszakadtak, pláne, hogy Ukrajnában is rekordtermés volt. A legtöbb termelő kivár az exporttal.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt drámai zuhanást élt meg több szántóföldi növény ára, köztük a búzáé, az árpáé, a kukoricáé és a napraforgóé is, írja a Világgazdaság. A lap szerint a gazdák fő problémája, hogy a máskor a hazai export gerincét adó kukorica idén olyan olcsó lett, hogy hiába több a termés, a gazdák bevétele még így is csökken. Ezért aztán sokan inkább várnak a trendfordulóig.

Az exporttól eltekintve azonban nincs ok aggodalomra: a vártnál rosszabb, de a tavalyinál lényegesen jobb termés ugyanis a hazai szükségleteket bőségesen fedezi.

"A terméseredmények hiába lettek jobbak a tavalyinál, az árak csökkenéséből adódóan az idén termelt profit és az árbevétel is lényegesen elmarad az egy évvel korábbitól” – nyilatkozta a lapnak Raskó György közgazdász.

A szakemberek szerint az ukrán kukorica, amely tonnánként 30-35 ezer forintér már elérhető az ottani rekordtermés miatt, olyan mélyre nyomta az árakat, hogy most csak azok a gazdák adnak el, akiknek sürgősen szükségük van pénzre. A többiek kivárnak egy remélt trendfordulóig, ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy bekövetkezik.