Átverték a laktózérzékenyeket

Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által ellenőrzött, laktózmentesként árusított termékek többsége megfelelt a követelményeknek, két esetben azonban a határértékhez képest csaknem kétszeres mennyiségű laktózt mértek; a gyártókra bírságot szabott ki a hatóság.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) keddi közleménye szerint élelmiszer- és vegyipari laboratóriumukban csaknem 20 laktózmentesként árusított termék tejcukortartalmát vizsgálták meg. Az ellenőrzött termékek között volt tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, valamint cappuccinopor és vajas keksz is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, két terméknél viszont a laktóztartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték csaknem kétszeresét mutatták ki.

A hatóság nem hozta nyilvánosságra a két gyártó nevét (adatvédelmi indokokra hivatkozva ezt sosem teszik meg), csak annyit közölt, hogy ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel a termék összetételére vonatkozóan valótlanul tüntették fel a laktózmentes jelzést.

A jogsértések egy "különösen kiszolgáltatott fogyasztói csoportra" (laktózintoleranciában szenvedők) irányultak, esetükben a jelölés alapján megvásárolt termék nem csupán minőségileg jelent megtévesztést, de egészségügyi kockázattal is bírhat – hívja fel a hatóság a figyelmet. Ha egy laktózintoleranciában szenvedő beteg tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, akár hasi görcsöket is okozhat.

A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, mindkét esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A hatóság emlékeztet: a tej, illetve tejtermékek fogyasztása előnyös lehet a csontanyagcsere hátterében meghúzódó kalciumhiány fedezésére, egyes felmérések szerint ugyanakkor a magyar lakosságban legalább 30 százalékos gyakorisággal fordul elő a tejcukor-érzékenység. Kezelésének egyik fontos lépése, hogy a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket ki kell vonni az étrendből. Azonban – mint az NFH kiemelte – a laktózintoleranciában szenvedőknek sem kell teljesen lemondaniuk ezen termékekről, hiszen az élelmiszeripar számos olyan terméket kínál, amelyeket a tejcukorérzékenyek is fogyaszthatnak. A vonatkozó szabvány szerint tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhető, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 gramm per 100 gramm.