Négyszázmilliós nagytakarítás Rajkán

Vágólapra másolva!
Kiss Vince polgármester tájékoztatta az MTI-t, hogy rekultiválják a magyar-osztrák-szlovák hármas határnál található helység mára inaktív szeméttelepét.
Vágólapra másolva!

A projektet, amelyhez Rajka 400 millió forintot nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán, az tette szükségessé, hogy a lerakóból szivárgó folyadék veszélyezteti a helyi vízbázist.

A Szigetközben hat úgynevezett távlati vízbázis található, melyek alapvetően a Duna által lerakott homokos kavics teraszképződményekből nyerik vizüket, azaz típusuk parti szűrésű. Általánosságban elmondható valamennyi távlati vízbázisról, hogy vas- és mangántartalmuk jelentősen meghaladja a szabványban előírt értéket. Ezen belül a Rajka-Dunakiliti csücsökben a mikroszennyezők közül az alumínium-tartalom lépi túl a határértéket a mélyebb kút vizében. A vízbázis állapotát ezért öt évente újra kell értékelni. Így tehát a szivárgás különösen indokolta, hogy a vezetőség lépjen szennyezettség-ügyben.

Kiss Vince elmondta, a telepet 16 évvel ezelőtt zárták be, ám korábban, 30-40 év használata során körülbelül húszezer köbméternyi lakossági hulladék gyűlt össze. Ezt előbb szétválogatják, a veszélyes hulladékokat elszállítják, de amit lehet, például az építési törmeléket, helyben hasznosítják. Ezt követően kezdődik meg a víz tisztítása, végezetül a teljes terület helyreállítása.

A terület egy része kaszáló lesz, a másik részét erdősítik. A munkaterületet már átadták a kivitelezőnek, az várhatóan 2015 márciusára végez a feladattal.