Gáz van, babám!

Vágólapra másolva!
Gáz van a Jabilnél, a Dunaferrnél, az ellenzék szerint az egykulcsosnál, Horváth András szerint a NAV-nál is, csak a tárolókban van túl kevés. Elfogadták az adótörvényeket, és Orbán Viktor szerint hasítunk. Ez volt a hét a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Alaposan ránk ijesztett a héten Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azzal, hogy a földgáztárolóink csak a kapacitásuk harmadáig vannak feltöltve, és ha nem jönne importgáz, az ország teljes körű ellátása csak napokig lenne biztosítva.

Később Holoda a tőle idézett hétfői kijelentést úgy pontosította az Origónak, hogy akkor csak a stratégiai készletekről nyilatkozott, és arról az esetről, ha megakadna az orosz import. Holoda szerint a gázellátás jelenleg nincs veszélyben, de a készletek feltöltésére a kormánynak ügyelnie kellett volna nyáron. Ráadásul a gáz nyáron olcsóbb, mert a tél elmúltával túlkínálat jön létre, így az államok ezt az időszakot választják a tárolók feltöltésére.

Tudjuk azonban, hogy a hideg érzetét csökkenti a mozgás, ennek fényében mindenképp örvendetes, hogy sportlétesítményekre és működésre kaptak pénzt a legnagyobb fővárosi klubok, amelyektől még az adósságot is átvállalja az állam.

De nemcsak sportra kell sok pénz, hanem a jegybanki kommunikációra is elkél 6 milliárd.

Az MSZP azt kérte a parlament költségvetési bizottságától, hogy hallgassák meg a Magyar Nemzeti Bank alelnökét ennek ügyében, de ezt a kormányoldal nem vélte szükségesnek.

Elfogadták hétfőn az adótörvényeket is, kiszélesítették a családi kedvezményt, csökkent a sertés áfája, és akad még jó néhány változás.

Kicsapta a biztosítékot a kormánynál a héten az egykulcsos adórendszerről szóló tanulmány. Az adózók alsó héttizede veszített az egykulcsos adózással, a felső tíz százalék nagyon sokat nyert – mutatta ki a Pénzügyi Szemlében megjelent tanulmányában Virovácz Péter és Tóth G. Csaba. Alighanem ők is meglepődtek azon az elsöprő hatáson, amit munkájuk okozott, hiszen semmi meglepőt nem mondtak – csak a már ismert tényekhez pontos számokat is társítottak.

A kutatóktól a Századvég és a kormány is elhatárolódott.

Még Orbán Viktor is kénytelen volt az egykulcsos adó témájával is foglalkozni a szokásos pénteki rádióinterjújában, természetesen az egykulcsos megtartása mellett érvelt. (Egy nappal korábban Japánban egyenesen arról beszélt, hogy a legjobb a 0 százalékos szja kulcs lenne.)

A kormányfő szerint a növekedési, foglalkoztatási, béradatok szerint hasítunk, de azért ne bízzuk el magunkat. Úgy vélte: a 2010 előtti adórendszer kis híján tönkretette az országot, most mégis "ugyanazok a gazdaságpolitikusok ugyanazt a rossz adórendszert ajánlgatják" az embereknek. "Tartsunk ki a mostani mellett, és jönni fognak az eredmények, ahogy idén is tapasztaltuk" – hangoztatta.

Orbán Viktor aligha arra gondolt eredményként, hogy 673 embert leépít a Jabil, a kormány stratégiai partnere, de ez is a héten derült ki.

Az elbocsátottakat nem biztos, hogy vigasztalja, hogy Szijjártó Péter szerint a Jabil betartotta, amit a stratégiai partneri szerződésben vállalt.

A Jabil 2010 óta 1,2 milliárd forint uniós támogatást kapott, a dolgozói ennek ellenére már hozzászoktak ahhoz, hogy hétről hétre élnek, és bármikor az utcára kerülhetnek.

Megkezdődött a csoportos létszámleépítés a Dunaferrnél is.

Nemcsak a munkásokra, hanem a bankok részvényeseire is rájár a rúd (még mindig),
a GVH 9,5 milliárdra büntetett meg bankokat: a versenyhatóság szerint kartelleztek, hogy csökkentsék a kormányzatilag vezényelt végtörlesztéskor keletkezett kárukat.

A héten is nyitott kérdés maradt, hogy joggal bízik-e a nyilvánosság erejében az adóhivatal volt dolgozója, Horváth András, aki az adóhivatalt és a hatóságokat az elburjánzott adócsaláshoz való asszisztálással vádolja.

Csak annyi látszik biztosnak: az eurótól messze vagyunk.