Nagy újítások a Starbucksnál

Vágólapra másolva!
Prémium minőségű péksüteményekkel, ebéd menüvel és a kávén kívüli italokkal szeretne új lendületet adni növekedésének a Starbucks. A Morgan Stanley elemzői szerint ennek meg is van az esélye, így akár hosszabb távon is folytatódhat a cég idén látott tőzsdei szárnyalása.
Vágólapra másolva!

Igencsak impozáns a Starbucks idei tőzsdei teljesítménye, hiszen több mint 50 százalékkal értékelődött fel eddig árfolyama. A technikai elemzés alapján is igen erősnek bizonyult a részvény. A cégnél pedig további fejlesztésekkel szeretnék elérni, hogy a befektetők továbbra is fantáziát lássanak a részvényben.

Van potenciál a Starbucksban

A Morgan Stanley elemzői négy növekedési lehetőséget is látnak a vállalat számára, hogy valamelyest csökkentse függését a kávébiznisztől.

  • Az egyik ilyen, hogy a kávézólánc nagyon jó minőségű, prémium péksüteményeit egyre szélesebb körben kezdi majd árulni amerikai kávézójaiban. A cég a San Franciscói La Boulange márkát áprilistól fokozatosan terjeszti USA-beli üzleteiben és a társaság szeretné, ha jövő év júliusáig az összes amerikai kávézójában megtalálhatóak lennének ezek a pékáruk. A prémium termékek pedig nagyobb nyereséget is jelenhetnek majd a cégnek.
  • Szintén Amerikában kezdte el a Starbucks a „drive-thru” üzleteinek kialakítását, ami a Morgan Stanley elemzői szerint jelentősen növelhetik a lánc forgalmát. Az idén a tengerentúlon nyitott új egységek kétharmadánál már lehetőség van autóból is kérni a kávét.
  • A társaság már elkezdte az ebéd menüt is tesztelni néhány egységénél, ami levesekből és különféle szendvicsekből állna. Habár még nagyon kísérleti stádiumban van a projekt a szakértők szerint ez is nagy potenciállal kecsegtet.
  • A negyedik növekedési lehetőség pedig az egyéb üdítők és teák még szélesebb terjesztése lehet. 2014 végéig az összes Starbucks kávézóban szeretnék forgalmazni például a Teavana termékeit
Forrás: Starbucks

Óriási menetelésben a részvény

A cég legutóbbi negyedéve ugyan elég jól sikerült, bár először a befektetők ezt nem vették túlságosan figyelembe, mivel a számok publikációját követően 3 százalék körüli mínuszba taszították a részvényt. Az ok az volt, hogy a cég valamelyest visszább vette jövőre vonatkozó előrejelzéseit. (Menedzsment: 2,55-2,65 dolláros EPS várakozás, elemzői konszenzus: 2,67 dollár)

A Starbucks árfolyama a negyedéves gyorsjelentése óta azonban történelmi csúcsa közelében maradt. Ha pedig bejön a cégnek a termékkör bővítési stratégiája, akkor még nagyobb magasságokat is meghódíthat majd a papír.

Technikai alapon idén szépen fokozatosan kúszott felfelé az árfolyam, kérdés, hogy a lélektani 80 dolláros szinttől el tud-e szakadni az árfolyam. Az ennek közelében lévő 50 napos mozgóátlag, illetve az emelkedő sáv alja megmentheti a részvényt a nagyobb zuhanástól, de a sávtető ellenállást is jelenthet. Az indikátorok közül nem segít az MACD csökkenő trendje sem, bár az RSI nem mutat még túlvettséget. Sok múlik persze az általános piaci hangulaton is, hogy az meddig marad támogató.

A Starbucks árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu