Nagy tőzsdei összeomlás jöhet a guru szerint

Vágólapra másolva!
Nagy esélye van egy tőzsdei összeomlásnak Carl Icahn, a híres aktivista befektető szerint, aki ezért rendkívül óvatos a részvényekkel. 
Vágólapra másolva!

Icahn az alábbiakat mondta el a Reuters globális befektetői találkozóján:

  • Nagy zuhanás jöhet a tőzsdéken, ezért ő rendkívül óvatos a részvényekkel.
  • A vállalatok eredményeit a laza monetáris politika következtében kialakult alacsony forráshoz jutási költségek javítják, és közel sem a menedzsmentek teljesítményei. Az alacsony kamatlábaknak köszönhetően ugyanis egyre több vállalat indít sajátrészvény-visszavásárlási programot, és ezek játszanak szerepet a vállalati eredmények növelésében a profitabilitás javulása helyett, ami közel sem "egészséges".
  • Ezen túl a részvények értékeltsége is magas.
  • Icahn azt is megjegyezte, hogy azok a befektetők, akik az olyan cégek részvényeit vásárolták, melynek igazgatóságában az ő emberei is helyet foglalnak, évesítve 28 százalékos hozamot érhettek el.

Icahn ezen túl kitért az Apple-lel kapcsolatos pozíciójára is. Elmondása szerint nem akar harcolni a menedzsmenttel, hogy az több pénzt juttasson vissza a részvényeseknek. Icahn korábban nyilvános kampányba kezdett az Apple menedzsmentjének meggyőzésére, hogy az azonnal vásároljon vissza 150 milliárd dollárnyi sajátrészvényt.

A milliárdos közölte, ennek ellenére nincs olyan terve, hogy eladja dollármilliárdos Apple-részvénypakkját. A technológiai óriás papírjait továbbra is alulértékeltnek tartja, és szerinte Tim Cook Apple-vezérigazgató is hasonlóképpen vélekedik.

Az aktivista befektető így meglepően "finom" szavakat használt az Apple-lel kapcsolatban, korábban inkább kissé erőszakosan igyekezett meggyőzni a cég vezetőségét az igazáról.

Aktivista befektető

Az aktivista befektető olyan egyén vagy intézmény, aki nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Gyakran beül az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Ilyen ismertebb nevek Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz is.

Icahn szavaira kisebb eladói nyomás alakult ki tegnap az amerikai tőzsdéken, és a kezdeti pluszokból lefordulva az S&P 500 0,3 százalékos mínuszban, a Nasdaq 0,9 százalékos mínuszban zárt.

S&P 500 értéke (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]