Mozgalmas hétnek nézünk elébe!

Vágólapra másolva!
Ismét nem fogunk unatkozni ezen a héten, ugyanis számos fontos makroadat mellett a Bank of England és az EKB kamatdöntő ülésére is figyelhetünk az előttünk álló napokban. Amerikából kiemelt jelentőségű foglalkoztatottsági statisztika fog érkezni a harmadik negyedéves GDP-adat mellett, melyek iránymutatást adhatnak a Fed péncsapjának jövőjéről is. Ráadásul a gyorsjelentési szezon is folytatódik, itthon a Magyar Telekom eredményeit várhatják feszülten a befektetők.
Vágólapra másolva!

Mozgalmasnak ígérkezik az előttünk álló hét, amikor elsősorban ismét a jegybankok kerülhetnek a figyelem közzépontjába. A múlt héten a Fed tartotta meg kamatdöntő ülését, csütörtökön pedig a Bank of England és az EKB monetáris tanácsa fog összeülni.

Elemzők szerint egyik jegybank sem fog változtatni az irányadó kamatlábon, és a BoE a jelenleg futó eszközvásárlási programját is változatlanul hagyhatja. Az EKB kamatdöntése után Mario Draghi sajtótájékoztatójára lesz érdemes figyelni, ahol a jegybankelnök fontos utalásokat tehet a monetáris politika további irányára, és a fennálló kockázatokra is.

A jegybankok ülései előtt még számos makroadat fog napvilágot látni mind az USA-ból, mind az eurózónából. Ezek közül az egyik legfontosabb a szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex adatok lesznek az eurózóna nagyobb tagállamaiból, és az előzetes várakozások szerint nem mutatkozott javulás ebben a szektorban októberben az előző hónaphoz képest.

Draghi sajtótájékoztatójával egyidejűleg teszik közzé a harmadik negyedéves amerikai GDP-adatot, mely a várakozások szerint jelentős lassulásról árulkodhat az előző negyedévhez képest. Ez viszont még nem tartalmazza az októberi kormányzati leállás hatásait, de mindenképpen kiemelt jelentőségűnek számít.

Pénteken fontos munkaerőpiaci adatok fognap érkezni az USA-ból, melyekből számos következtetést lehet majd levonni a Fed eszközvásárlási programjának jövőjéről. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma (NFP) a várakozások szerint csak 126 ezer fővel bővülhetett októberben a szeptemberi 148 ezer fő után, míg a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal emelkedhetett.

Magyarországon a szeptemberi kiskereskedelmi forgalom és ipari termelés alakulása lehet majd érdekes, előbbi szerdán, utóbbi pénteken fog napvilágot látni. Az Európai Bizottság pedig kedden teszi közzé az EU tagországaira vonatkozó előrejelzéseit, így az is kiderül, hogy az EB miként vélekedik a magyar gazdasági folyamatokról.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Ezen túl folytatódni fog a gyorsjelentési szezon is, itthon a Magyar Telekom fogja közzétenni számait csütörtök éjjel. Amerikából többek között a Walt Disney, a Time Warner és a JC Penney eredményeit ismerhetjük majd meg.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]