Vágólapra másolva!
Hatalmas zuhanást mutatott be hétfőn a részvény, lehet, hogy eljött az idő bevásárolni? Pro és kontra érvek születettek az elemzői szobában, ám összességében még mindig negatív a kép a cégről.
Vágólapra másolva!

A hétfői bejelentésből főleg két dolgot érdemes kiemelni, egyrészt azt, hogy mégsem vásárolják fel a BlackBerryt és nem vezetik ki a tőzsdéről, valamint azt, hogy az árfolyam ismét hatalmasat zuhant. Ekkora zuhanás után nem meglepő, sokan már a bevásárláson gondolkozhatnak.

De miért is lehet érdemes megvenni a BlackBerryt?

  • Nagyon közel az éves támaszhoz az árfolyam.
  • Új vezérigazgató érkezik a céghez, aki új stratégiai irányt szabhat.
  • Az árfolyam közel 70 százaléka nettó készpénz.
  • Túlságosan utálják már a befektetők a részvényt, fordulat jöhet.
  • Jelentős forráshoz juthat a cég, ráadásul a nagytulajdonos is újabb összegekkel köteleződik el a cég mellett.
  • Ráadásul a vállalat még jelen van a piacon, még mindig több millió telefont adnak el negyedévente.

Vészesen közel van ugyanis ahhoz az szinthez a jelenleg 6,6 dolláros árfolyam, ahol a papír tavaly novemberben járt. Innen pedig hatalmas felpattanást mutatott a BlackBerry, és meg sem állt a 18 dolláros szintekig, ami közel háromszoros pénzt jelentett akkor a befektetőknek. Így alapvetően fontos támaszhoz érhet el, ahonnan ismét nagyot pattanhat a részvény. Főleg akkor, ha elmúlik a negatív hangulat a részvénnyel kapcsolatban a jövőben, és a befektetők bizalmat szavaznak az új vezérigazgatónak, aki alaposan felpörgetheti a jelenleg is több millió telefont eladó BlackBerryt.

A technikai kép, valamint a túlzott piaci utálat mellett még fundamentumok között is van pozitívum. Egészen pontosan arról van szó, hogy a cég nettó készpénz állománya rendkívül magas a teljes tőzsdei értéken belül, hiszen a vállalat 2,34 milliárd dollár nettó készpénzzel rendelkezett augusztus 31-én. Közben a céget már csak 3,4 milliárd dollárra értékeli a piac, így alapvetően a tőzsdei érték közel 70 százaléka készpénz.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

John Chen, a felszámolóbiztos

Bár a vezérigazgató váltása elsőre talán fordulatot is hozhat a befektetők számára (akár a piaci hangulatban is), John Chen neve azért annyira nem jelenthet garanciát a sikerre. Ráadásul még az sincs kizárva, ahogy az eddigi nagytulajdonos, a Fairfax Financial lényegében egy „felszámolóbiztost” nevezett ki a cég vezetőjének, aki figyelembe véve a Fairfax érdekeit, a lehető legnagyobb megtérülést szeretné elérni a kanadai kockázati tőketársaság számára a korábbi befektetésén.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

A Fairfaxról pedig azért külön is érdemes lehet szót említeni, ne felejtsük el, hogy korábban még 4,7 milliárdos konzorciumot akartak összehozni a BlackBerry felvásárlására, az pedig eléggé árulkodó, hogy még egy ilyen kedvező hozamkörnyezetben sem tudtak összegurigázni elég pénzt a BlackBerry számára. Jövőre ugyanis már kamatemelések jöhetnek, és drágábbá válna a finanszírozás a BlackBerrynek is, sokkal nehezebb lesz tehát forrást találni.

Ráadásul a Fairfax a mostani csomaggal alapvetően kevesebb „saját tőkét” biztosít a BlackBerry számára, hiszen a 4,7-ból korábban 470 milliót adott volna a Fairfax a 4,7 milliárdból. Most viszont már csak 250 milliónyi átváltható kötvényt bocsát ki a cég, saját kontóra, ami azért árulkodó lehet.

Vagyis látható, hogy „fut a pénze” után a kanadai társaság, de a könyvek alapos átvilágítása után inkább kisebb kockázatot vállalnak a BlackBerry megmentése kapcsán, ami azért egy „bennfentestől” nem túl jó hír.

Mennyit ér működés?

Az kétségtelen, hogy minél nagyobbat esik egy cég árfolyama, annál nagyobb annak is az esélye, hogy egyszer csak alkalmi vétellé váljon a papír, és olyan olcsón forogjanak a részvények, hogy a nettó készpénzállomány nagysága miatt már vonzó legyen. Ezzel együtt viszont arról is árulkodik a tőzsdei mélyrepülés, hogy a cég működését, az ún. operációt egyre kevesebbre tartja a piac. A Nokia esetében például láttuk, a piac konkrétan 0-ra értékelte a mobilgyártást, még a szabadalmakkal együtt is, és csak a Microsoft "mentette meg" a finn vállalatot. Ennek függvényében azért a BlackBerry pedig olyan sokat nem érhet.

Főleg ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt negyedévekben már drámai piacvesztésnek lehettünk szemtanúi, és hiába ad el még mindig több millió telefont a BlackBerry, gyakorlatilag kiesett a versenyből. Nem csak a készülékek száma és az árbevétel, hanem még az átlagos eladási ár is hatalmas zuhanást mutatott.

Forrás: BlackBerry, Investor.hu

Persze a működésen kívül még jelentős kénszpénzállomány is van a cégben, és a nettó készpénzállomány piaci kapitalizációhoz viszonyított értéke alapján már eléggé vonzó szinteken van az árfolyam, Benjamin Graham "listájára" azonban még mindig nem fér fel a részvény.

Benjamin Graham

Benjamin Graham amerikai közgazdász és befektető, az érték alapú befektetés atyja, 1949-ben írta mára már klasszikussá vált könyvét, az Intelligens Befektetőt, melyben nagyon éles különbséget tesz a spekuláns és a befektető között. Azt, hogy Graham tanításain nem fogott az idő, leghíresebb tanítványának, Warren Buffettnak az eredményei is igazolják. Buffett saját bevallása szerint ugyanis Graham könyve adta meg befektetői karrierjének legnagyobb lökését. Tudjuk, hol tart most Warren Buffett.

Graham ugyanis általában a vállalatok likvidációs értékét is vizsgálta a BlackBerryhez hasonlóan bajba jutott cégek esetében, ami megmutatja, mennyit is érne a cég az esetleges felszámolás esetén. Persze ezzel nem akarunk senki sem ijesztgetni a BlackBerry felszámolásával, pusztán csak annyit mondunk, hogy annyira talán még nem alkalmi vétel a BlackBerry, mint gondolnánk. Persze ezzel együtt számtalan értékelési módszer van egy vállalat értékének megállapítására, akár olyat is találhatunk, ami alapján már jó vételnek tűnik a BlackBerry, a kockázat viszont igen magas.

Végső mentsvár: Túl sokat esett?

Az optimisták ellen szól továbbá, hogy attól még, hogy egy részvény árfolyama drámai árfolyamesésen van túl, az még közel sem biztos, hogy annak természetszerűleg korrigálnia kellene. Sőt, ha egyáltalán meg is indul felfelé az árfolyam, könnyen lehet, hogy az nem is most, hanem majd egy további 25 százalékos mínusz után, mondjuk 5 dollárnál történik meg. Ha jobban belegondolunk ugyanis a „most majd fel fog pattanni” érvet már korábban is el lehetett mondani:

  • Mondjuk január végén.
  • Vagy június végén.
  • Vagy éppen szeptember végén.

Aztán láthattuk, hogy felpattanás nem igazán történt, további zuhanás már annál inkább.

Többször is láthattunk már hasonló eséseket Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ami pedig a technikai elemzésben lévő támaszt illeti, 2012-ben komoly sztori is volt a cégben, az új operációs rendszerek és okostelefonok miatt. Most viszont nem igazán van hasonló katalizátor, így azért erről a szintről nem biztos, hogy most is forduló következik. Ráadásul hiába van az RSI indikátor is a túladott zónában, júliusban már bebizonyította a részvény, hogy heteken keresztül is képes itt tartózkodni, ezért nem feltétlenül lehet nagy kitörésre számítani.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Összességében így akárhogy is csűrjük-csavarjuk a BlackBerry témát, ez még véleményünk szerint nem az a szint az árfolyamnál, ahol mindenképpen be kell vásárolni. Bár a nagy zuhanás után mindig nagy az esélye egy felpattanásnak, az sem zárható ki, hogy ennek bekövetkeztéig még újabb 20-25 százalékos visszaesés várható az árfolyamban. A BlackBerrynél látható pénzügyi és menedzsmentet érintő változtatások ráadásul szintén nem árulkodnak túl sok jóról, és még azt sem lehet mondani, hogy ezen a szinten már kiváló alkalmi vétel lenne a cég. Ezek persze csak valószínűségek, simán megtörténhet, hogy a BlackBerry végül egészen 9 dollárig is elszáll, ám ha 100 ugyanilyen esetben játszanánk vételre, akkor eléggé valószínű, hogy rosszul jönnénk ki belőle.