Megvan, ki tehet a német piac erejéről

Vágólapra másolva!
Soha nem látott magasságokban járt a napokban a DAX index és még mindig 9000 pont fölött tartózkodik az egyik legfontosabb nyugat-európai tőzsdeindex. A mai technikai elemzéssel foglalkozó hírlevelünkben néhány olyan részvényt veszünk górcső alá, amelyeknek komoly szerepük van abban, hogy az index ennyire jó formát mutat.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a DAX index, hanem a mai Vonalzó hírlevelünkben szereplő német részvények is mindenkori csúcsuk közelében járnak, egyelőre minden esetben töretlen a trend és optimista esetben folytatódhat a jó sorozat is.

HENKEL: Kitört a sávból
(Xetra)

Május eleje óta egy 7-8 eurós sávban oldalaz a Henkel. A részvény néhány nappal korábban szökkent a sáv teteje fölé.

A kitörésből számolható célár 85 euró fölött húzódik, amit a 200 százalékos Fibonacci is megjelöl a grafikonon. A konzervatívabb elérhető szint – ha nem lesz fals a kitörés – 82,4 eurónál húzódik a 161,8 százalékos Fibonacci személyében.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Az MACD indikátor vételi jelzése jó jel, és az sem baj, hogy az RSI a túlvett zónában tartózkodik, ugyanis erőteljes emelkedő trend esetén ilyen elő szokott fordulni.

Ha a 78 eurós szint alá visszaesne a részvény, az rendkívül negatív hír lenne, mivel ebben az esetben fals kitöréssel állnánk szembe.

Henkel napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

CONTINENTAL: Az 50 napos mozgóátlagról fordult
(Xetra)

Június óta megállíthatatlanul emelkedik a gumigyártással is foglalkozó Continental. A részvény az utóbbi hetek során folyamatosan az 50 napos mozgóátlagról fordult az északi irányba. Néhány nappal korábban is ezt lehetett látni.

Az emelkedő trendvonalról és az előbb említett 50 napos mozgóátlagról pattant fel néhány napja a részvény, és jó úton halad, hogy újabb történelmi csúcsot érjen el. További jó jel, hogy a korábbi csúcs szintjét visszatesztelte a papír.

A 140 eurónál húzódó 138,2 százalékos Fibonacci áttörése után a 150 eurós szintet is megközelítheti a Contintental.

Ha a 128 eurós szint viszont törik, akkor az emelkedő trendvonal alá és az 50 napos mozgóátlag alá is becsúszhat a részvény, így ezen szint alatt érdemes gondolkozni a stop-loss megbízások elhelyezésével.

Continental napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

BAYER AG: Fegyelmezetten menetel
(XETRA)

Hónapok óta egy sávban emelkedik a Bayer AG árfolyama, legutóbbi október első felében pattant fel a részvény a sáv aljáról. Néhány napja pedig a 90 eurós szinten is átlépett a papír.

Ha folytatódik a menetelés, akkor a sáv teteje lehet az árfolyam reális célja, de mindenképpen jó lenne, ha 90 eurós szint alá nem esne vissza.

A technikai kép akkor romlana sokat, ha az emelkedő sáv alja is megroppanna.

Az indikátorok óvatosságra intő jeleket küldenek, az MACD ugyan még vételi jelzést mutat, de közel jár az eladási szignálhoz. Az RSI pedig a túlvett zónából lépett ki, amit negatívumként lehet értelmezni.

Bayer napi grafikon (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Fibonacci-számok a tőzsdén

Leonardo Pisano Bigollo, vagy ismertebb nevén Leonardo Fibonacci a 12. és 13. század fordulóján élt kiváló olasz matematikus volt, akinek a nevét a róla elnevezett számsorozatról ismerheti a világ (sokan a legjelentősebb középkori matematikusnak tartják). A Fibonacci-sorozat képzése nagyon egyszerű: az első két tag 0 és 1, innentől kezdve pedig mindegyik tag a megelőző két szám összege (0,1,1,2,3,5,8,13,21,34,...)
Fibonacci a sorozatot a közkeletű anekdota szerint egy házinyúl szaporulat növekedéséből kiindulva figyelte meg, de az igazi érdekessége, hogy a természetben szinte mindenhol feldedezhetjük a sorozatban bújkáló sajátos arányosságot, kezdve a faágak elhelyezkedésétől a csigaházak arányain át akár a tobozok leveleinek pozíciójáig. A Fibonacci-sorozat egymást követő tagjainak aránya 1,618-hoz közelít, ami ráadásul nem más, mint a már ókorban is ismert harmonikus arány, az aranymetszés.
A technikai elemzésben sokféleképpen szokták alkalmazni a Fibonacci-számok összefüggéseit, de a leggyakoribb szerepe talán az "ideális" korrekciós szintek meghatározásában van. Eszerint a módszer szerint egy markáns mélypont és csúcspont szintjét összekötve az elmozdulás 23,6, 38,1 és 61,8 százalékánál találhatók a Fibonacci-féle korrekciós szintek (az aranymetszésből is kiszámíthatók ezek a szintek). A korrekciós szintek sokszor szolgálnak támaszként vagy ellenállásként, jelentős részben éppen azért is, mert kellően sok befektető figyeli meg elemzéseiben ezeket a nevezetes szinteket, így önbeteljesítő jóslatként is működhetnek.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.
Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.
A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.