Megújuló energiaforrásra vált a tatabányai fűtőerőmű

Vágólapra másolva!
Közel ötmilliárd forintból fejleszt a tatabányai fűtőerőmű: 2015 végére a város 23 ezer lakása és intézménye földgáz helyett biomassza-tüzelésből kapja majd a meleg vizet és a fűtést. Ezt Schmidt Csaba polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő jelentette be az erőműben.
Vágólapra másolva!

Két meglévő kazánt átállítanak faaprítékos tüzelésre, és építenek melléjük egy új, szintén aprítékkal működő kisebb kazánt, utóbbi a nyári melegvíz-igényeket fogja kiszolgálni. A beruházáshoz két pályázaton összesen több mint másfél milliárd forint támogatást nyert el a társaság. Maszlavér István, a fűtőerőmű ügyvezetője elmondta, eddig évente 60 millió köbméter gázt tüzeltek el, a biomassza-alapanyaggal viszont szinte teljesen feloldható a gázfüggőség, ez pedig várhatóan kihat a fogyasztói árakra is. A technológiai átállás az erőmű 100 fős létszámát 41 új munkahellyel bővíti.

Kamarás Zoltán, a másik ügyvezető tájékoztatása szerint a megújuló energiaforrással tüzeléshez szükséges évi 150-170 ezer tonna faaprítékot várhatóan a Vértesi Erdőgazdaságtól szerzik be. A társaság már kész tüzelőanyagot szállít az erőműbe, és a létesítmény közelében egy nagyobb tárolót is létrehoz.

A társaság szeptemberben jelentette be, hogy az ország legnagyobb, tízezer köbméteres hőtárolóját építi meg egy meglévő olajtartály átalakításával. A nyári időszakban a felfűtött vízzel takarékoskodni is fognak tudni: péntek délután leállítják, és csak hétfő hajnalban indítják újra a hőtermelést. A hőtároló költsége közel 650 millió forint, ehhez a társaság 250 millió forint pályázati támogatást kapott. Az első ütemben a gázmotorok, később a gőzturbinák hőjét is a tárolóba vezetik, a létesítmény teljes átadását 2014 szeptemberére tervezik.

Az erőművet 2004-ben széntüzelésről földgázüzemre állították át, így nagyságrenddel csökkent a szennyezőanyagok kibocsátása. A létesítményben jelenleg három, egyenként 572 ezer köbcentiméteres finn Wärtsilä gázmotor dolgozik. A villamosenergia-termelés közel 50 megawatt kapacitása távfűtésre évente 1 150 000 gigajoule hőenergiát biztosít távhőszolgáltatónak.

A tatabányai fűtőerőművet 2010 elején 3,6 milliárd forintért vásárolták meg az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A fűtőerőmű többségi, 51 százalékos tulajdona az önkormányzathoz került, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdon mellett üzemelteti a száz főnek munkát adó társaságot.