Megérte a Metroba bevásárolni!

Vágólapra másolva!
Kicsattanó erőben vannak Európa meghatározó kiskereskedelmi részvényei, melyek közül az elmúlt napokban hatalmasat repült a német Metro árfolyama. Ezzel pedig visszaigazolta korábbi várakozásunkat, miszerint rendkívül impozánsan fest technikailag a papír. Ráadásul ne feledkezzünk meg a Carrefourról sem, amire korábban többször is felhívtuk a figyelmet.
Vágólapra másolva!

METRO (Xetra): Meglódultak az árak

Bő kétszámjegyű emelkedésen van túl a Metro részvénye, mióta október elején az Investor.hu hasábjain is felhívtuk a figyelmet a német áruházláncban rejlő kedvező technikai képre, és az ebben rejlő potenciálra.

A Metro árfolyama akkoriban szinte úgy haladt át a 30 eurós lélektani ellenálláson, mint kés a vajon. A napokban pedig már a 38 eurós szintet is megérintette a papír, igaz, e szint közelében egyelőre még nem sikerült megragadnia.

Jelenleg a 36,5 eurós ellenállással van elfoglalva a Metro, amit, ha le tudna gyűrni, akkor a heti grafikon tanulsága szerint a soron következő akadály 40 euró közelében bukkanhat fel. Ezután pedig 47 euró közelében húzódik az újabb ellenállás. Tehát, ha minden jól megy, akkor akár további kétszámjegyű növekedést produkálhat a részvény.

A Metro heti grafikonja (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A napi grafikon tanulsága szerint az elmúlt két év tekintetében igen jól működtek a meghatározó Fibonacci-vonalak. Legutóbb például a 33 eurónál lévő 76,4-es Fibóról vett lendületet az árfolyam egy visszateszt formájában, melyet pozitív jelzésként értelmezhetünk.

A Fibók alapján a 43,8 eurós szintet is megcélozhatja a Metro, igaz, előtte még a 2011 decemberi csúcsokat is tartósan maga mögött kellene hagynia az árfolyamnak 37,1 eurónál. Mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy az elmúlt napok óriási emelkedése után könnyen jöhet egy kisebb korrekció.

Kedvező hozam/kockázat arányú befektetéssel állunk szemben akár a rövidebb, akár a hosszabb távú grafikont vesszük figyelembe. Ehhez veszteségvágó megbízásunkat nagyjából a 33 eurós támasz, illetve az 50 napos mozgóátlag közelébe célszerű helyezni.

A Metro napi grafikonja (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

J SAINSBURY (London): Megszaladhat a brit kiskercég is

Nem csak a Metro részvénye fest pozitívan az európai kiskereskedők körében, a brit J Sainsbury árfolyama ugyanis úgy néz ki, hogy 2008 óta először ragadhat meg a 400 pennys (4 font) szint felett. Ezzel pedig egyben egy emelkedő háromszögből is kitörhet a papír, ami egyaránt pozitív jelként fogható fel.

Kétszámjegyű emelkedéssel kecsegtet a részvény, ugyanis az első komolyabb ellenállás 450 penny közelében húzódik. Ráadásul ezt követően az 540 pennys szint elérése sem tűnne elérhetetlennek, miután ebben a sávban már 2007 óta egy betöltetlen rés található.

A J Sainsbury heti grafikonja (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Szintén kedvező befektetési lehetőséget kínál a Sainsbury, legalább is, ha stoppunkat a 380 pennys szint alá helyezzük el. Ezt a szintet ugyanis a 200 napos mozgóátlag mellett az emelkedő trendvonal is erősíti.

A J Sainsbury napi grafikonja (London) Forrás: Bloomberg, Investor.hu