Magasan szárnyal az Airbus

Vágólapra másolva!
Jól fogynak az Airbus gépek, ami miatt kedvező lett az anyacég, EADS haramdik negyedéve. A befektetők viszont nem örülhetnek ennek felhőtlenül, mert a menedzsment tartogatott egy kis negatív meglepetést is. Így a részvényárfolyam is egy százalék feletti esésben van a jó nemzetközi hangulat ellenére.
Vágólapra másolva!

Jó negyedév, de...

Igen komoly profitnövekedésről számolt be az Airbusokat gyártó EADS harmadik negyedéves gyorsjelentésében. Az egy részvényre jutó eredmény brutális mértékben növekedett, a vártnál 40, míg az előző évinél 78 százalékkal lett jobb, míg az árbevétel 11 százalékkal nőtt 2012 3Q-hoz képest.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az értékcsökkenés előtti üzemi eredmény (EBITDA) pedig 663 millió euróra nőtt a tavalyi 526 millióról. A társaság vezérigazgatója, Tom Enders úgy fogalmazott, hogy nagy előrelépést értek el mind a bevételek, mind pedig a profit terén az év első kilenc hónapjában.

A vállalat bevételének kétharmadáért felelős Airbus üzletág kiválóan teljesít. A kereskedelmi (értsd nem katonai) repülő megrendelésekre vonatkozó előrejelzését a cég az év során folyamatosan emelte. Az első tíz hónap során túlteljesítették a megemelt 1200 darabos célt (már 1215-nél járnak), ráadásul ez még tovább gyarapodhat, hiszen november 17-én kezdődik a Dubai Air Show, ahol általában a légitársaságok nagyobb megrendeléseket kötnek.

Forrás: Bloomberg, EADS, Investor.hu

…visszafogottabb kilátások

Tartogatott azonban az EADS negatívumokat is befektetőinek.A cég az idei évre negatív készpénzáramot (-1,5 milliárd euró) jósol, a korábbi nulla körüli szint helyett. (A Free Cash Flow, az az összeg, ami elérhető a társaság befektetői számára (részvényeseknek és hitelezőknek egyaránt.) Ezt a fejlesztési költségek megemelkedésével, valamint a kormányok alacsonyabb védelmi kiadásaival magyarázza.

Ennek jó példája, hogy idén már csak egy darab A400-as katonai gép kerül leszállításra, pedig korábban még néggyel számoltak. A katonai divízió tárgyalásokat is kezdett olyan szerződésekkel kapcsolatban, amelyek valami miatt nem úgy alakulnak ahogyan azt korábban várták.

Az Airbus A400-as katonai gépe Forrás: EADS

Az új A350-es kereskedelmi gép fejlesztési programja pedig még továbbra is kihívásokkal küzd, amiben ha fennakadások lennének negatívan befolyásolhatnák a készpénztermelő képességet.

Az idei évre vonatkozó egy szeri tételektől tisztított egy részvényre jutó eredmény (EPS) 2,50 euró lehet a cég szerint, míg a Bloomberg elemzői konszenzusa 2,57 euróval számol (3 százalékos negatív eltérés).

Forrás: Bloomberg, EADS, Investor.hu

A cég egyébként januártól Airbusra változtatja majd a nevét, a katonai és az űrkutatási divízióját pedig összevonja, hogy így csökkentse a költségeket, és hogy egységesen tudjon majd fellépni erre a területre vonatkozó termékeivel. A későbbiekben a cég három üzletágának neve, Airbus, Airbus védelem és űr, valamint Airbus helikopter lesz.

A cég részvényárfolyama egy százalék feletti esésben van pedig a nemzetközi hangulat kiváló, a francia tőzsde egy százalék körül emelkedik. Azért túl nagy riadalomról nem beszélhetünk, ráadásul a papírok idén több mint 70 százalékot emelkedtek.

Az EADS árfolyama (Párizs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu