Magánberuházásokra is jön az "ingyenhitel"?

Ócsai Szociális Lakópark építkezés devizakárosult
Vágólapra másolva!
Varga Mihály egyelőre szigorúan magánvéleményként fogalmazta meg, hogy szerinte az MNB által nyújtott ingyenhitelt célszerű lenne kiterjeszteni magánlakások építésének támogatására is. Mi kiszámoltuk, hogy ez mennyi pénzt jelentene.
Vágólapra másolva!

„Egy ilyen fordulat nem biztos, hogy elegendő ösztönző erőt jelenthetne a még márciusban beharangozott esetleges szocpol-emelés helyett azoknak, akik már több hónapja várnak az építkezés elindításával," mondta el a pénzügyminiszter ötletével kapcsolatban Fitos Szilárd, a hitelnet.hu hitelpiaci portál szakértője.

Mint ismert, Varga Mihály korábban magánvéleményként megfogalmazva azt javasolta a jegybank növekedési hitelprogramja kapcsán, hogy az építőipar fellendítését 2014-ben célszerű lenne kiterjeszteni a magánberuházások, magánlakások építésének támogatásával.

Fitos Szilárd szerint ez a támogatási lehetőség minden bizonnyal fellendíthetné a pangó lakáshitel-piacot, akár nagyobb kedvezményt is jelenthetne a tervezett szocpol emelés helyett. "A szükséges saját erő kérdését azonban nem rendezi, anélkül viszont nem hitelképes az igénylő,” – figyelmeztetett a szakértő.

Mivel az ötlettel kapcsolatban konkrétumok egyelőre nem jelentek meg, a hitelnet.hu elemzői az analógiaként felhozott növekedési hitelprogram alapján számolták ki, mit jelentene ez számokban, ha a jegybank a magánlakások támogatása mellett döntene.

Amennyiben a tervezett támogatott építési hitel az október 1-én elindult és a jelenleg is érvényes Növekedés Hitelprogram második szakasza alapján kerülne beárazásra, akkor a hitelkamat mértéke nem haladhatná meg a 2,5 %-ot. A táblázatban a hitelnet.hu szakértői összehasonlították a jelenlegi támogatott hitelekkel és egy esetleges támogatott hitellel elérhető havi törlesztéseket 20 éves futamidő esetén.

A hitelnet.hu számításai szerint ez annyit jelent, hogy 10 millió forint építési hitel esetén az összes visszafizetendő összeg tekintetében a különbség 20 évre több, mint 4,5 millió, pontosan 4.560.000 forint, tehát ennyivel kevesebbet kellene visszafizetnie az adósnak, ha a jelenleg támogatott hitel helyett az új „ingyenhitelt” venné igénybe.

Ennyit jelentene, ha az MNB a növekedési hitelprogramot kiterjesztené lakásépítési támogatásra is. Forrás: hitelnet

Családi ház építésére jelenleg egyébként kétféle államilag támogatott hitel és a Lakásépítési Kedvezmény (Szocpol) is igényelhető. Jelenleg 5 vagy 20 évig támogatott lakáshitel lehetőségek közül választhat az, aki építkezéshez szeretne hitelt igényelni és megfelel az egyébként nem túl szigorú előírásoknak. A „fiatalok és többgyermekesek kamattámogatott hitele” 20 évig garantálja az állami kamattámogatást, amennyiben az igénylők 35 év alattiak. A legalább két gyermeket nevelők esetén az alsó korhatár 45 év. A kamattámogatás mértéke ebben az esetben az eltartott gyermekek számától függ. Az „otthonteremtési kamattámogatás” a futamidő első 5 évében jár, de ebben az esetben nincs az igénylő személyére jogszabályban rögzített feltétel. A kamattámogatás mértéke ebben az esetben is az eltartott gyermekek számától függ.

Hitelbírálat során elterjedt gyakorlat, hogy a várható havi törlesztő részlet két-háromszorosát elérő összevont jövedelemre van szükség az adós-adóstárs részéről, feltéve, ha nincs más hitelük. Ezek alapján egy 10 millió forintos építési hitel már akkor elérhető lehet, ha az adós és adóstárs 140-170 ezer forintos összevont jövedelemmel rendelkezik. Az elvárt saját erő általában a várható érték 20-30%-a, de ez jelentősen függ az adós jövedelemi helyzetétől is.

Építkezésre a 256/2011. számú kormányrendelet szerint jelenleg is igényelhető az eltartott gyermekek után Lakásépítési kedvezmény, azaz Szocpol. Mivel a 2013. márciusi tervekkel ellentétben a Lakásépítési támogatás összege várhatóan nem változik, így egy építkezésre feltehetően továbbra is csak azok mernek vállalkozni, akik jelentős megtakarítással és megfelelő, biztos jövedelemmel rendelkeznek. A kérdés csak annyi, vajon számukra a fenti számok elegendő ösztönzést jelentenek-e arra, hogy belevágjanak az akár több éve halogatott új otthon építésébe.