Vágólapra másolva!
November utolsó péntekén, a fogyasztói társadalom elleni tiltakozásul alapították, és több mint húsz éve szervezik meg a "ne vásárolj semmit" napot. Magyarországon azért kevesen tartják.
Vágólapra másolva!

A választott dátum azért is érdekes, mert a hálaadás utáni első péntek (ami történetesen november utolsó pénteke, hiszen hálaadást november utolsó csütörtökén tartják) az Egyesült Államokban Fekete Péntekként ismerik.

A karácsonyi szezont megelőzően a Fekete Péntek az, amikor a kereskedők előrukkolnak a hatalmas akcióikkal, így az ünnep előtti hétvégékhez hasonlóan ez a nap a legnagyobb forgalmat lebonyolító napok közé tartozik. A tiltakozást, ami Kanadából indult 1992-ben, ezért is időzítették pont ugyanerre a napra.

A ne vásárolj semmit nap eredendően egy összefogás a "krónikus túlfogyasztás" ellen, és arra hivatott felhívni az emberek figyelmét, hogy a fogyasztói társadalom a környezetünket és az életmódunkat egyaránt rombolja.

Magyarországon ugyan ezekben a napokban az igazi karácsonyi őrület még csak a kezdeténél jár, de a mozgalom nem keltett túl nagy visszhangot.