Lelkes tervek kkv-fronton

a Jövő olcsó hotelszobája, Hub by Premier Inn
Vágólapra másolva!
A GfK Hungária Piackutató Intézet a Lindab megbízásából októberben készült, összesen háromszáz, 10-249 munkavállalót foglalkoztató vállalkozást megkérdező felmérése szerint pezseg a magyar kis- és középvállalati szektor beruházási kedve. A vállalkozások 57 százaléka tervez fejlesztést a következő öt évben, 37 százalékuk akár új építésbe is belefogna a következő egy év során.
Vágólapra másolva!

Új eszközök, új munkatársak

A cégek 40 százaléka technológiai megújulást ért fejlesztés alatt, míg 26 százalékuk létszámbővítést tervez. A gazdasági épületekkel rendelkező cégek közel negyede (22 százalék) szívesen felújítaná, bővítené már meglévő épületeit is. Az 5 éven belül fejlesztést tervező cégek 49 százaléka már 1 éven belül is szívesen felújítaná gazdasági épületeit, és 37 százalékuk belefogna új építésbe is a következő egy évben.

A kkv-k lelkes tervekkel fordulnak a jövő felé Forrás: Whitbread plc

Belevágunk már holnap

Az új épületek iránti igény az agrárszektorban tevékenykedő vállalatokra a legjellemzőbb, 32 százalékuk öt éven belül meglévő gazdasági célú épületeinek felújítását, bővítését is tervezi. A közlemény szerint a fokozott építési hajlandóság különösen az 50-249 munkavállaló közötti cégek esetében figyelhető meg, de jó hír, hogy a felújítási, bővítési kedv a kisebb, 10-49 embert foglalkoztató cégeknél is jelentős: összességében a magyar kkv szektor 26 százaléka szívesen belevágna ilyen jellegű projektbe.

5-10 millióval számolunk

A tervezett felújítások büdzséje az esetek túlnyomó többségében, 67 százalékban meghaladná az 5 millió forintot, míg az új építéseknél a legalább 10 milliós költségvetés 78 százalékkal általánosnak mondható. Ezek alapján a magyar cégek hajlandóak jelentős összeget áldozni felújítási, bővítési, új építési projektekre a hosszú távra szóló, hosszú távon értéket jelentő épületek kialakítása érdekében. A felújítási, bővítési, vagy az új építések finanszírozásában a cégek 71 százaléka önerőre támaszkodna, de biztató mutató az is, hogy a 63 százalékuk pályázati pénzekkel tervez.