Jövőre begyorsul a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
Összességében pozitív képet vetít előre a magyar gazdaságra az Európai Bizottság, ugyanis 0,7 százalékos gazdasági növekedést vár 2013-ban, míg jövőre már 1,8 százalékkal bővülhet a hazai GDP. A költségvetési hiány 2,9 százalék lehet idén, míg 2014-ben 3 százalékon alakulhat.
Vágólapra másolva!

Fokozatosan javulhat a hazai gazdaság

A Bizottság még mindig kissé visszafogottabb a kormánynál. Október elején Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozott úgy, hogy 1 százalékkal is bővülhet idén a magyar gazdaság. A kormány korábbi várakozásai viszont éppen a mostani EU-s értéken voltak. Az Európai Bizottság 2015-re még nagyobb, 2,1 százalékos növekedéssel számol.

Az EB szerint az idei első negyedévben már lehetett látni a gazdasági aktivitásban a fordulatot, elsősorban a mezőgazdaságban, de a gazdaság más ágaiban is. Az export is gyorsulhat, részben a növekvő külső keresletnek köszönhetően, de a gépipar új termelési kapacitásainak felfutása is segít.

A hazai belső kereslet lehet a növekedés egyik katalizátora, amit az elkölthető jövedelem növekedése segíthet, köszönhetően a rezsicsökkentéseknek. Azonban a magas munkanélküliség és a háztartások folytatódó hiteltörlesztései mérsékelhetik a hatást.

Forrás: Európai Bizottság

A munkaerőpiacon viszont egyelőre nem készülhetünk fellélegzésre, ugyanis a tavalyi 10,9 százalék után 11 százalék lehet a munkanélküliségi ráta nagysága, ellenben ezt követően fokozatosan javulhat a mutató, 2014-ben 10,4, majd 2015-ben 10,1 százalékra, olvasható a jelentésben.

Viszont a foglalkoztatottság egy százalékkal bővült az első félévben, de ennek nagy része az állami szektorhoz kötődik, míg a magánszektorban csak stagnálás látszik, sőt idén kicsivel még csökkenhet is itt a foglalkoztatottság.

A Bizottság úgy véli, hogy megállhat a beruházások nagymértékű esése is, elsősorban az állami invesztíciók miatt, de az EU-s pénzek nagyobb arányú elköltése is segíthet. A magánszektor beruházásait pedig segíti majd az MNB hitelprogramja.

A költségvetésről

A költségvetési hiány 2013-ban 2,9 százalékra növekedhet. Az EB viszont jövőre optimistább az elemzőknél, ugyanis mind a Citi, mind pedig a Concorde a 3 százalékosnál magasabb számot vár.

Az idei nagyobb hiány mögött a várhatóan alacsonyabb adóbevételek állnak, emellett pedig a kiadások is növekedhetnek. Habár ennek nagy részét fedezik az elkülönített tartalékok és a frekvencia értékesítésből származó többletbevételek. Így "csak" 0,2 százalékponttal marad el a 2,7 százalékos céltól a kormány.

Azonban kockázatokat is felsorol az EB a hiánnyal kapcsolatban. Ugyanis az előrejelzés nem tartalmazza a még nem elfogadott döntéseket, vagy amelyekről még nincsenek pontos információk. Ilyen a hús áfájának esetleges csökkentése, a családi adókedvezmények kiterjesztése, vagy a devizahiteles mentőcsomag.

Az eurózónára már pesszimistább a Bizottság

Az EU közzétette az eurózónára vonatkozó prognózisát is, szerinte az eurózóna gazdasági növekedése jövőre 1,1 százalékos lehet, míg korábban 1,2 százalékos bővülést vártak. Emellett a térségre vonatkozó munkanélküliségi rátára is frissítették számukat. Abban is egy tized százalékponttal magasabb értéket várnak a korábbinál. (12,2 százalék, korábbi: 12,1 százalék)