Jó híreket kapott kulcsgyógyszeréről a Richter

Vágólapra másolva!
Pozitív véleményt fogalmazott meg az Európai Gyógyszerügynökség a Richter kérelmére, aminek éretelmében az Esmya nevezetű készítményének alkalmazási időtartama 3 hónapról 6 hónapra növekedhet. 
Vágólapra másolva!

A Richter közleménye szerint az Európai Gyógyszerügynökség Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) pozitív véleményt adott ki a társaság módosítási kérelmére az Esmya alkalmazásának meghosszabbításáról.

Az ún. „II-es típusú módosítás” kérelmet 2013 júliusában nyújtotta be a Richter. A CHMP pozitív véleménye továbbításra kerül az Európai Bizottság felé, amely előreláthatólag a vélemény kiadásától számított két hónap múlva az Európai Unió valamennyi tagállamára kiterjedő hatállyal módosítja az Esmya 5 mg-os készítmény forgalomba hozatali engedélyét.

Az Esmya 5 mg-os tabletta 2012. február 23-án kapott, az Európai Unió valamennyi tagállamára kiterjedő forgalomba hozatali engedélyt fogamzóképes korú felnőtt nőknél kialakult méhmióma enyhébb és súlyosabb tüneteinek műtét előtti kezelésére. A kezelés időtartama jelenleg három hónapra korlátozódik. A most kiadott CHMP véleményre alapozva lehetőség nyílik egy újabb, három hónapos kezelési időszakra kiterjeszteni az Esmya 5 mg-os tablettára kiadott forgalomba hozatali engedélyt.

2013 első kilenc havában a Richter eddig 10,4 millió eurós árbevételt ért el az Esmyán keresztül, ami jókora megugrásnak számít a tavalyi egész évben generált 3,6 millió eurós értékestési adatot követően. Az idei bevételi terv egyébként 15 millió euróra tehető, ami a növekedési dinamika alapján teljesíthető célnak tűnik.

Az már jól látszik, hogy az idei év bevételi adatait nem fogja befolyásolni a CHMP friss véleménye, melyet egyébként nagyjából az év végére, rosszabb esetben a jövő év elejére vártak a gyógyszercégnél. 2014-et tekintve a Richternél kérdésünkre elmondták, hogy egyelőre mérsékelt hatást várnak a jelenlegi bejelentéstől. A tényleges bevételi terveket pedig februárban az éves jelentés közzétételét követően hozzhatja nyilvánosságra a társaság.

Forrás: Richter, Investor.hu