Ismét a sokgyerekeseknek kedvez a kormány

Vágólapra másolva!
Közel 30 ezer kismama munkahelye lett biztosabb azzal, hogy a cégek igénybe veszik a január óta élő járulékkedvezményt. A kormány most kiterjeszti a lehetőséget, így a kismamák három helyett már öt évig kapnak védelmet, de a költségvetés csak azt engedi, hogy a három- vagy többgyerekesek járjanak jobban.
Vágólapra másolva!

Azoknál a családoknál, ahol három vagy több gyereket nevelnek, január 1-jétől kibővítik a munkahelyvédelmi akcióterv kismamákra vonatkozó kedvezményét – mondta Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár.

Eddig a kismamákat foglalkoztató vállalkozások két évig mentesültek az anyuka munkája utáni járulék fizetése alól, további egy évig pedig csak a járulék felét kellett befizetni. Ez arra sarkallja a vállalkozásokat, hogy bátran vegyenek fel kismamákat, illetve ne bocsássák el őket, miután visszatértek a munkába. A legalább háromgyerekes anyukáknál ezt a kedvezményt januártól öt évre kiterjesztik, ezen belül három évig járna a járulékmentesség, két évig pedig csak a fele járulékot kell fizetni.

Czomba szerint eddig egy cég 858 ezer forintot spórolhatott egy átlagos kismama foglalkoztatásával, ez az összeg a kiterjesztéssel 1,3 millió forintra nő. Januárban, amikor indult a munkahelyvédelmi akcióterv, 14 548 kismama után vették igénybe a kedvezményt, szeptemberben ez a szám már 29 342 főre nőtt az államtitkár adatai szerint. (A cikk megjelenése után megkaptuk az októberi adatot, akkor már 30 311 kismama után vették igénybe a kedvezményt. Közülük 28 142-en a versenyszférában, 2169 fő a közszférában dolgozik.) Havonta 10 milliárdot, az idén eddig összesen 85 milliárdot nyertek a cégek a járulékkedvezménnyel.

Forrás: AFP/Raderk Mica

Nehéz megmondani, hogy pontosan hány kismama jár jól a lehetőséggel, de más adatokból lehet következtetni a nagyságrendre. A KSH családi szja-kedvezményre vonatkozó béradatai szerint a három vagy több gyereket nevelő szülők az összes foglalkoztatott 6 százalékát teszik ki – azaz a mostani átalakítás nyertesei a dolgozók néhány százalékát jelentik majd.

Az Origo kíváncsi volt, miért csak a harmadik gyerektől terjesztik ki a kedvezményt, amikor az első gyerek vállalása rendszerint a legnagyobb lépcső a családoknak. Czomba Sándor azt válaszolta, hogy a költségvetés helyzete nem engedi, hogy minden kismamára kiterjesszék a kedvezményt. "Ha a költségvetés lehetővé teszi, a későbbiekben kibővítjük a kevesebb gyereket nevelőkre is" – mondta. Hozzátette, hogy a gyed kiterjesztése nem csak a nagycsaládosok nyeresége lesz. A gyed extra elnevezésű csomag jelentős ösztönzést jelent a gyerekvállalásra – erről bővebben olvashat korábbi cikkünkben.

Bihar Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke azt mondta, egy kamarai felmérés szerint 15-20 ezer fővel növekedhet a kedvezményt igénybe vevők száma. Gyakran a kismamákkal az volt a gond, hogy a gyerek születése és a gyed időszaka után nem tértek vissza a munkahelyre, így egy-egy állás tartósan betöltetlen maradt. A rugalmas foglalkoztatás, a járulékkedvezmény, vagy a gyed és a gyes kiterjesztése segíthet kezelni ezt a problémát. A kamara becslése szerint egy kétgyerekes anyuka az eddigi 6 év helyett átlagosan 4-4,5 év után térhet majd vissza a munkahelyére.