Így működik az agyad, ha szárnyal a tőzsde!

Vágólapra másolva!
Bár a sikeres tőzsdézésnek több alapvető szabálya is van, sokan talán nem is tudják mennyire fontos az emberi pszichológia a részvények világában. Napjaink lassan 5 éves bikapiacán nem árt tisztában lenni vele, mi lehet a legnagyobb csapdahelyzet, de akinek ennél több információra is szüksége van, azt szívesen várjuk csütörtökön, ingyenes előadásunkon.
Vágólapra másolva!

Tombol a bikapiac

Vitán felül áll, hogy az utóbbi években látott tőzsdei emelkedés hatalmas hozamokat eredményezett a befektetőknek, még az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 index is több mint 100 százalékos emelkedést produkált alig 4 év alatt, nem beszélve az egyedi vállalati sztorikról. Érdemes azonban elgondolkozni kicsit, vajon a vállalatok valós (vagy várható) gazdasági teljesítménye, vagyis a fundamentumok tornásszák az egekbe az árfolyamokat, vagy öngerjesztő folyamatról van szó, és pusztán egy jó nagy lufit fújnak a befektetők.

Benjamin Graham már 60 évvel ezelőtt figyelmeztetett, a piac természete, vagyis „Piac úr” (Mr. Market) általában az általános befektetői hangulatnak egyfajta tükörképe. Ha a piaci hangulat negatív, akkor Piac úr "folyamatosan részvényajánlatokkal bombáz minket", ráadásul jóval a „reális” ár alatt kínálja a részesedést a különböző vállalatokban. Fordítva viszont szintén igaz, ha nagy az optimizmus, akkor Piac úr folyamatosan venné tőlünk a részvényeket, mint például most.

Warren Buffett, a világ leggazdagabb befektetési guruja, alapkezelője szerint ezzel Graham lényegében azt mondja, ha Piac úr folyamatosan ajánlatokkal zaklat minket, akkor itt az ideje bevásárolnunk, mivel alulértékeltek a vállalatok. Amennyiben azonban túlságosan nagy már az optimizmus, akkor ideje inkább kitáraznunk. Bár manapság több index is történelmi csúcsokat dönt, ettől még most is vannak jó befektetési célpontok. Többek között ezekről is szó lesz csütörtöki ingyenes előadásunkon.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Érdemes tisztában lenni az egyik legnagyobb hibával

Buffett nem véletlenül figyelmeztet, a tőzsdék ugyanis gyakran hajlamosak elbilleni a túlzott pesszimizmus, vagy éppen a túlzott optimizmus irányába, a befektetők számára is komoly veszélyeket rejtenek. Érdemes tehát tisztában lenni saját magunkkal, meg kell tanulnunk, hogyan reagálunk bizonyos helyzetekben, fel kell készülnünk rá, és saját javunkra kell fordítanunk azt. Mivel a tőzsdézés saját vagyonunk változásával jár együtt, ezért tudnunk kell, komolyabb érzelmi hatások érhetnek bennünket, így az általános tőzsdei hangulat és a pszichológia közötti összefüggés sem elhanyagolható.

Warren Buffett Forrás: [jewishbusinessnews.com]

Ez esetben arról van szó – kicsit leegyszerűsítve a tudományos okfejtést – hogy az emberi agy primitív részeiben bizonyos neuronok, főleg stresszhelyzetekben könnyen túlsúlyossá válhatnak az agy fejlettebb részeivel szemben, melyek a megfelelő mérlegelést segítenék elő. Egy befektető ráadásul könnyen kerülhet hasonló stresszhelyzetbe, hiszen ha belegondolunk, a saját pénzünkhöz való viszonyulás mindenképpen érzelmi alapokon nyugszik legtöbbünkben. Ez tehát az első probléma.

A másik, hogy az ember ugyanakkor közösségi lénynek számít, és akárhogyan is dacolunk vele, egyfajta csordaszellem mindnyájunkban ott lapul, köszönhetően a különböző neuronoknak. Így sokszor előfordul, hogy ha mindenki egyféleképpen csinál valamit, akkor mi is hajlamosak leszünk így cselekedni, tehát követjük a trendet.

A két hatás viszont együtt már azt eredményezheti, hogy bizonyos helyzeteket hajlamosak vagyunk túlreagálni, főleg ha a saját pénzünkről van szó. Ha tehát a részvénypiacok évek óta szárnyalnak, akkor már mi is egyre kevésbé akarunk kimaradni ebből, és a vételi oldalra állva csak még magasabbra tornásszuk az árfolyamokat. Mivel mindenki így gondolkozik, a részvényárfolyamok végül elszállnak, majd összeomlanak, mint például 2000 és 2002 között, a dotkom lufi idején.

Jól jöhet egy stratégia

Bár a fenti pszichológiai hatást szinte lehetetlen kivédeni, mégis vannak módszerek, amivel egészséges mederben tudjuk tartani kereskedésünket. Egyrészt talán az a legfontosabb, hogy rendelkezzünk világos stratégiával, ismerjük célárunkat, és még fontosabb: korlátozzuk hibás döntéseink következményeit, tehát használjunk stop-loss megbízást. A kockázatkezelés sem elhanyagolható tényező, ahogyan azt egy 17 évesen hatalmas hírnévre szert tevő kanadai srác is bebizonyította.

A Citigroup árfolyama is jól mutatja, sokszor nagy veszteségektől védhet meg minket a stop-loss. Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ha csak annyit teszünk meg, hogy ezeket a döntéseket tiszta fejjel, semmilyen részvénypiaci hatástól nem befolyásolva hozunk meg, már is nyert ügyünk van. Bár ettől minden pozíciónk még nem lesz nyereséges, de az előbbi szigorú szabályokat betartva hosszabb távon biztosan jobban járunk majd.

Természetesen egy gyakorlott befektetőnek még ennél több trükk is lapul a „cseltárában”. Aki ennyivel nem éri be, azt szívesen várjuk november 14-én, ingyenes előadásunkon, ahol bemutatjuk, mit várnak el a profik egy befektetéstől, mibe érdemes most befektetni, honnan juthatunk fontos befektetési ötletekhez a piacon, és sok-sok más kulisszatitkot is.