Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Izgultak a bankárok és a devizahitelesek is

Vágólapra másolva!
A kormány nem fogadta el a bankok devizahiteleseket mentő csomagját, negatív számlaegyenlegnél is lehet ingyenes a készpénzfelvétel, óriási sorok kígyózhatnak majd a bankok előtt, és csökkent az alapkamat. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Bőven hozott ez a hét is izgalmakat bankároknak, devizahiteleseknek egyaránt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn nyilatkozott a bankszövetség által kidolgozott devizahiteles mentőcsomagról – s nem tetszett neki. A kormány november elején terjeszti a saját javaslatait az Országgyűlés elé, jóllehet most a bankok ajánlata sem volt kicsinyeskedő.

A hét első felében okozott meglepetést az a hír, hogy az ingyenes készpénzfelvétel csak azoknak járhat majd, akiknek hó végén nincsen tartozásuk a bankjuk felé. Márpedig közel 3 hárommillió banki ügyfélnek van folyószámlahitel-szerződése, egyenlegüka hónap végén átlagosan mínusz 141 ezer forintos egyenleget mutat.

Nem szerencsés politikai üzenet, hogy – talán nem is először – a tehetősebbek járnak jól a kormány intézkedésével. Ezt a Fideszben ezúttal hamar felismerték. S bár kedden még a párt sajtóosztálya azzal érvelt, hogy csak az fogyasztói alapjog, hogy mindenki ingyen vehesse fel a fizetését készpénzben az átlagfizetés erejéig, de az nem, hogy a hitelét is ingyen vehesse fel, szerdán már közölték: ingyenes lesz azoknak is a készpénzfelvétel, akiknek mínuszban van a számlaegyenlegük. A korábbi érvelésüket fönntartva úgy finomították egy módosítóval a tervezetet, hogy ha a készpénzfelvétel negatív egyenleg terhére történik, akkor az összegnek a nettó munkabért – de legfeljebb 150 ezer forintot – meghaladó része után számíthat fel díjat.

A folyószámlahitelesek megnyugodhatnak (legalábbis ha megnyugtatja őket, hogy csak akkor kell fizetniük a készpénzfelvételért, ha a bérüknél többet költenek, vagy ha mondjuk éppen elvesztették a munkájukat, s nem kapnak fizetést), viszont okozhat még kellemetlen perceket, órákat a bankokban az a javaslata a költségvetési bizottságnak, hogy az ügyfeleknek személyesen a bankban kell nyilatkozniuk, hogy melyik számlájukon szeretnék igénybe venni az ingyenes készpénzfelvételt. Decemberben és januárban a 6,5 millió ügyfélnek el kell mennie személyesen a bankfiókba, ha szeretné az ingyenes pénzfelvételt a jövőben.

A héten az is kiderült, hogy van materiális alapja annak, hogy a világ egyik legboldogtalanabb népe vagyunk, és a folyószámlahiteles számlák mínusz 141 ezer forintos átlagos havi záróértéke is kontextusba helyeződött. A templom egere is tehetősnek számít az átlagos magyarnak képest: az egy főre jutó éves nemzeti vásárlóerő az európai átlagnak csak 38,9 százaléka, le vagyunk maradva Horvátországtól és Szlovákiától is,

A magyar alapkamat csökkenése nem állt meg ezen a héten sem, immár 3,4 százalék. Az alacsony kamatra a rezsicsökkentéssel lenyomott infláció mellett nem utolsó sorban a FED pénzpumpája, az „olcsó pénz” ad lehetőséget – bár lehetne tudni, még meddig. Az elemzők szerint jövő márciusig még biztos. Csökkent a munkanélküliek aránya is 9,8 százalékra, aligha függetlenül a közfoglalkoztatottak népes számától. A közfoglalkozatásra idén 150, jövőre már 180 milliárdot szán a költségvetés – mintegy háromszorosát, mint munkanélküli segélyekre.

Zajlik már a minimálbéralku, kicsit másképp, mint korábban. Az összegről nem a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány döntenek majd közösen, hanem egyszerűen a kormány, hiszen az Országos Érdekegyeztető Tanácsot megszüntették. A szakszervezetek terének szűkítése nem járt együtt a versenyképesség növekedésével, Magyarország nem pusztán a Világgazdasági Fórum rangsorában esett vissza, hanem egy másik rangsorban is.

Mindennek tetejébe a kötelező felelősségbiztosítási díjak is emelkednek – a jövő hét jobb híreket hoz remélhetőleg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről