Földbe döngölték az agrárcéget

Vágólapra másolva!
Iszonyatos mértékű 22 százalékos esést produkált ma az ausztrál agrárcég, a Graincorp árfolyama Sydneyben, miután az ausztrál hatóságok blokkolták az amerikai Archer Daniels Midland 3 milliárd ausztrál dolláros felvásárlási ajánlatát.
Vágólapra másolva!
  • Az ausztrálok úgy gondolják a felvásárlás nemzeti érdekeket sértene.
  • Farmerek és konzervatív politikusok lobbizak az ügylet ellen, ugyanis az akvizícióval az Ausztráliából kimenő búzaszállítmányok 60 százaléka három cég kezébe kerülne.
  • Valamint az akcióval csaknem a teljesexport infrastruktúra külföldi kezekbe kerülne, írja a Wall Street Journal.
  • Ugyanakkor a hatóság lépése megkérdőjelezheti az új jobbközép kormányzó párt azon korábbi szándékát, hogy szívesen látná a külföldi befektetéseket, ami azért lenne fontos mivel az évtizedes nyersanyagpiaci fellendülés a végéhez közeledik, és a lassuló gazdaságnak szüksége lenne valamilyen stimulusra.
  • Egyébként december 17-ig még változhat a döntés, ugyanis a külföldi befektetéseket vizsgáló tanácsnak (FIRB), akkor kell végleges határozattal előállnia.
  • Az Archer Daniels Midland (ADM) egyébként már tavaly óta szeretné megvásárolni a GrainCorp egészét, tavaly októberben már vásárolt egy nagyobb pakkot, az akkori árfolyamnál 33 százalékkal magasabb értéken. Majd áprilisban már az ausztrál cég vezetősége is fontolóra vette az ügyletet. A mostani árfolyam zuhanással azonban a tavaly októberi szintekig esett vissza a papír, amiből az következik, hogy a befektetők úgy gondolják, végérvényesen meghiusúlt az akció.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu