Felügyeleti biztosok a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnél

Vágólapra másolva!
A jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évig maradhatnak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank kedden felügyeleti biztosokat rendelt ki a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezethez. A jegybank szerint a biztosok feladata a betétesek védelme érdekében a takarékszövetkezet prudens működésének, tőkehelyzetének és likviditási helyzetének biztosítása.

A kirendelés 2013. november 5. napjától a jogszabályoknak megfelelő működés helyreállításáig, de legfeljebb egy évre szól.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet mérlegfőösszege alapján számított piaci részaránya – áll a közleményben – a hazai hitelintézeti piac egészére vetítve alig haladja meg az egy ezreléket.

Az MNB honlapján közzétett végzésből kiderül, hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a biztosok kirendelésével egyidejűleg korlátozta a takarék által végezhető egyes pénzügyi szolgáltatások végzését. Ennek értelmében - az ügyfelenként 1 millió forintig terjedő kockázatvállalásokat és az önkormányzati kockázatvállalásokat kivéve - megtiltotta, hogy a takarékszövetkezet hitel- és pénzkölcsönt nyújtson. Megtiltotta továbbá a kezesség és bankgarancia vállalását valamint egyéb bankári kötelezettség vállalását is.

Az MNB a határozat szerint átfogó vizsgálatot végez a takarékszövetkezetnél, ami még folyamatban van. Ez a korábbi felügyeleti gyakorlat szerint azt jelenti, hogy a mostani egy közbenső intézkedés, és még továbbiak várhatóak.