Enyhül a kínai aranyéhség

Vágólapra másolva!
Némileg enyhült az elmúlt hónapok óriási aranyéhsége Kínában az elmúlt hetekben. A kínai tőzsdén idén először volt alacsonyabb az arany azonnali árfolyama, mint a londonin, ami a csökkenő keresletnek az egyik jele. 
Vágólapra másolva!

Miután az első félévben bődületes mértékben vásárolták az aranyat a kínaiak, az utóbbi hetekben már érezhetően megcsappant a kereslet a fizikai nemesfém iránt az ázsiai országban. Erre utal, hogy idén először, kedden alacsonyabb volt az arany azonnali árfolyama a shanghai tőzsdén, mint Londonban, egészen pontosan 2,5 dollárral - írja a Wall Street Journal.

Iparági elemzők szerint ez annak a jele, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalt óriási kínai aranyéhség enyhült és az ottani befektetők a nemesfémből töménytelen mennyiséget felvásárolva már nem tudnak olyan mértékű keresletet támasztani az arany iránt, mint korábban.

Ebben szerepet játszik az emelkedő aranyár is, mely a nyáron látott 1200 dollár körüli mélypontról már jelentősen eltávolodott, és 1400 dollár fölött is megfordult.

Arany árfolyama (dollár/uncia) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A kínai aranyláz hihetetlen mértékű volt az első nyolc hónapban a fizikai aranyimport 861,4 tonnát tett ki, ami több mint duplája az egy évvel korábbinak. A World Gold Council előrejelzései szerint az idei egész éves kínai aranyimport meghaladhatja majd az 1000 tonnát is, ami mindenkori rekordnak számítana.

A kereslet mostani megcsappanásának a kínai bankközi piacon tapasztalható likviditási problémák is az oka lehet. Az elmúlt hetekben újra a nyáron megfigyelt események zajlottak le a kínai bankszektornak, nevezetesen, hogy likviditásszűke lépett fel, és a bankok csak drágábban jutottak forráshoz.

Emiatt a bankok inkább a likvid forrásaik megtartására törekedtek, és kisebb összegeket fordítottak aranyvásárlásra.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.