Eltűnhet a világ nagybankjainak ötöde

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb bankjainak ötöde tűnhet el a jövőben, mivel számos pénzintézet kényszerülhet arra, hogy feldarabolja magát, vagy összeolvadjon a versenytársakkal az eredményeinek javítása érdekében. Ezt állítja elemzésében a McKinsey tanácsadócég, valószínűleg nem kis meglepetést okozva a piacon.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb bankjainak ötöde darabolódhat fel, vagy kínálhatja magát eladásra a jövőben, hogy így javítsa eredményeit – véli a McKinsey tanácsadócég. Ennek következtében a 25-ről 10 alá csökkenhet majd a világ vezető bankjainak a száma, melyek sokkal jobban fognak adott termékekre vagy régiókra összpontosítani.

A McKinsey elemzése szerint a magas tőkekövetelmények, a lassú gazdasági növekedés és a szigorodó szabályozói előírások nyomást helyez a bankok teljesítményére. Ezen túl az online versenytársak egyre nagyobb száma is kockázatot jelent a pénzintézetek számára. A nehéz működési környezetben csak 8,6 százalékos tőkearányos megtérülést értek el tavaly átlagosan a nagy bankok, miközben az átlagos tőkeköltség (a befektetők által elvárt minimum kompenzáció a részvények tartásáért) 10-12 százalék között mozog.

A részekre bontásra vagy eladásokra a tőkearányos megtérülés javítása miatt lesz szükség, melyet a bankok az eladások, összeolvadások, feldarabolások után hatékonyabb működésük révén, kisebb területre fókuszálva érhetnek majd el. Fritz Nauck, a Mckinsey egyik vezetője szerint már nem az a kérdés, hogy ezeket az intézkedéseket véghez fogják-e vinni a pénzintézetek, hanem, hogy miként fogják megvalósítani azokat, és az milyen mértékben fogja javítani a pénzügyi szféra eredményeit.