Vágólapra másolva!
Új tartalomszolgáltatóval bővült a magyar online média. Jó lenne, ha elférne a piacon a most indult Vs.hu - igény ugyanis van a minőségi újságírásra. A kérdés inkább az, hogy pénz is lesz-e rá.
Vágólapra másolva!

Vs vs A világ.

Vajon van-e hely a magyar piacon még egy online újságnak? A "hát, kétesélyes" alighanem a legoptimistább válasz, amit a fenti kérdésre adhatunk.

Elindult a Vs.hu Forrás: Vs.hu | Facebook

Ami jelenleg biztos, hogy megint bővült eggyel a magyar online média azon szereplőinek köre, amelyek a Magyar Narancs köpönyegéből bújtak ki. Ahhoz képest, hogy a válság ötödik évében járunk, ez idén a Cink és a 444 után harmadik fontosnak mondható launch a műfajban. És hát korábban sem volt teljesen üres ez a szcéna, elég csak az Indexre gondolni.

A kérdés (nemcsak a Vs, hanem a másik két, nemrég indult sajtótermék esetében is), hogy az olvasók körében viszonylag gyorsan megszerzett népszerűséget vajon sikerül-e sikeres üzleti működésre vagy legalábbis fenntartható üzemeltetésre fordítani.

Kudarcba fulladt kísérletet láttunk már egypárat, most hirtelen a Zóna.hu jut eszembe, amit Szombathy Pál csapata gründolt 2008. táján, amikor a Magyar Hírlap akkor még friss szélsőjobbos vezetése kipenderítette őt a lap éléről. A koncepció ebben az esetben az volt, hogy írjunk viszonylag kevés, de alapos, viszonylag hosszú cikket, mert az olvasóknak elegük van a felületes, bulváros anyagokból, amikkel tele van az internet. Mindez azért ugrott be, mert a Vs főszerkesztője, Kerényi György azt mondta a Cinknek, hogy a nagyokénál jóval kevesebb anyagot szeretnének gyártani, amit viszont megírnak, azt okos és "meglepő" hátterekkel, kontextusba helyezve tálalják.

A Zóna nem egész egy évig élt.

Azóta persze sok minden változott. A közösségi média lényegesen könnyebbé tette, hogy a valóban értékes tartalmak tényleg eljussanak az olvasókhoz, sőt, tulajdonképpen be lehet vezetni egy-egy márkát úgy, hogy arra nem kell tízmilliókat elkölteni.

A másik oldalon viszont a Fidesz kormány nem arról híres, hogy paradicsomi állapotokat teremtene a politikai pártoktól független (neadjisten oknyomozó) újságírás számára. Udvariasan szólva inkább minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy a média szereplőit ellenőrzése alá vonja vagy bedarálja.

Az új indulóknak tehát sem a gazdasági sem pedig a politikai klíma nem kedvez különösképpen. Kábé úgy kell széllel szemben pisilniük, hogy közben árral szemben úsznak.

A ma megjelent Vs.hu elég jó koncepciót sejtet, de egyelőre tele van gyerekbetegségekkel, ami egyébként tök természetes, így értékelni vagy kritizálni még túl korai lenne.

Egyelőre arra van a legnagyobb szüksége, hogy sok sikert kívánjunk neki.