Elfogadták a devizahiteleseket segítő törvényjavaslatot

Vágólapra másolva!
A parlament ma nagy többséggel, kivételes sürgős eljárásban fogadta el a devizahitelesek segítésére tegnap beterjesztett indítványt.
Vágólapra másolva!
  • Ennek keretében a kormány 2014. április 30-ig kitolja a kilakoltatási moratóriumot úgy, hogy a kilakoltatásokat teljes egészében felfüggesztik, ahogyan azt már tegnap is megírtuk a tervek alapján.
  • Az árfolyamrögzítésbe így például már azok is beléphetnek majd, akiknek 90 napon túli tartozásuk van, de élhetnek azzal a 20 millió forintnál nagyobb hitelt felvevők is.
  • Azoknál a 90 napon túli devizahitel-tartozással rendelkező adósoknál, akik belépnek az árfolyamgátba, az állam csak akkor vállal garanciát a gyűjtőszámlára, ha a bankok elengedik a tartozás egy részét - közölte Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy mai budapesti sajtótájékoztatón. A tartozáselengedés ugyanakkor nem kötelező, "csupán egy erős ösztönző" a pénzintézeteknek.
  • Az árfolyamgát keretében a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,5 forinton lehet törleszteni, a rögzített árfolyamot legfeljebb öt évig, illetve a devizakölcsön lejártáig lehet alkalmazni. A rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik. A kamattörlesztés rögzített árfolyam feletti részét a bank és az állam átvállalja, az ügyfélnek csak a tőkerészt kell később visszafizetnie. A gyűjtőszámlán összegyűlő összeg forintalapú hitel, amelynek kamata az árfolyamrögzítés alatt nem haladhatja meg a háromhavi bankközi kamatláb mértékét.