El kell adni a jent a gigaalapok szerint

Vágólapra másolva!
Tovább folytatódhat a jen mélyrepülése, ezért a legnagyobb piaci szereplők, a hedge fundok tömegesen kezdtek el a japán fizetőeszköz gyengülésére játszani - írja Bloomberg. 
Vágólapra másolva!

Több mint hatéves csúcsra emelkedett a jen dollárral szembeni gyengülésére spekuláló short pozíciók aránya a múlt héten - derült ki a CFTC adataiból. A nettó short pozíciók száma 112 ezer fölé emelkedett az egy héttel korábbi 95 ezerről.

Ez arra utal, hogy egyre több nagy piaci szereplő (pl. hedge fund) számít a jen további mélyrepülésére, ami a Bank of Japan rendkívül laza monetáris politikájának a következménye.

A BoJ ugyanis egy havi 70 milliárd dolláros eszközvásárlási programot indított idén áprilisban, hogy így segítse kirángatni a megrekedt japán gazdaság szekerét a gödörből. Ennek eredményeként óriási gyengülésnek indult a jen, az euróval szembeni árfolyama négyéves mélyponton, a svájci frankkal szembeni 23 éves mélyponton mozog, míg a dollárral szembeni jegyzés féléves mélyponton található.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

A jen gyengülését többek között Soros György, a híres magyar származású befektető is kihasználta, aki egymilliárd dollárt keresett a japán fizetőeszköz leértékelődésén.

A hedge fundok szerint ismét itt a lehetőség, hogy hatalmas pénzeket lehessen kaszálni a jenen. A hírek szerint többek között Stan Druckenmiller, Soros korábbi stratégája is a jen mélyrepülésére fogad. A befektetők szerint a Fed QE3 programjának közelgő lassítása is csak rásegíthet a japán deviza esésére, mivel annak dollárerősítő hatása lehet.

Ugyanakkor nem mindenki gondolja úgy, hogy a jen tovább fog gyengülni. A legtöbb szakértő szerint ugyanis a jelenlegi, 102-es szintek környékén stagnálhat a dollár/jen árfolyama 2014 első negyedévében is.

USDJPY grafikon Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]