Egyre többel tartoznak a Mol partnerének

Vágólapra másolva!
A Dana Gas is közzétette negyedéves jelentését, ami első ránézésre jóra sikerült, de összességében még mindig növekszik a társaság kintlévősége. A Mol számára is kiemelt jelentőséggel bír, hogy miként alakul a Dana Gas sorsa, ugyanis a vállalat februárban pénzszűke miatt már egy nagyobb Mol pakkot a piacra dobott.
Vágólapra másolva!

Felemás folyamatokat lehet látni a Mol egyik nagytulajdonosának, a Dana Gasnak a teljesítményében. Az Egyesült Arab Emirátusokban lévő Dana Gas 512 millió dirhamos (140 millió dollár) árbevételt ért el a harmadik negyedévben, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban elért szintet.

Emögött elsősorban az Egyiptomban 29 százalékkal emelkedő kitermelés áll, naponta 39 350 hordó szénhidrogént hoztak a felszínre az országban. A teljes cég szintjén pedig 17 százalékos kitermelés növekedés lehet látni.

A harmadik negyedévben 102 millió dirhamnyi (27,7 millió dollár) profitot hozott össze a Dana Gas, ami nagyjából megegyezik az egy évvel korábbi 104 millió dirhammal.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az év első kilenc hónapjában azonban hiába ért el a társaság nagyjából ugyanakkor árbevételt, mint egy évvel korábban és mintegy 10 százalékkal kisebb profitot, a készpénztermelése jelentősen visszaesett. Idén 252 millió dirhamnyi pénzt termelt a cég az egy évvel korábbi 426 millióval szemben.

Még mindig sok pénzt nem kapott meg a Dana Gas

A Dana Gas teljes kintlévőségei viszont tovább emelkedtek a negyedév során mintegy 6,6 százalékot és már 600 millió dollárt is meghaladja ez az összeg. A 120 napon túli tartozások nagysága pedig több mint 27 százalékot nőttek.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

A Dana Gas egyébként október végén a Crescent Petroleummal közösen egy londoni választott bírósághoz fordult, mert a cég szerint az Irak kurdisztáni kormányzat is jelentős összeggel tartozik nekik. A Dana szerint a kurd kormány mintegy 430 dollárral tartozik nekik.

Forrás: Dana Gas, Investor.hu

A Mol nagytulajdonosa a negyedév során tovább égette készpénzmennyiségét, amely 184 millió dollárra zsugorodott a második negyedév végi 216 millió dollárról.

Forrás: Dana Gas, Investor.hu

A Mol számára fontos, hogy miként alakul a Dana Gas pénzügyi helyzete, ugyanis a cég februárban nagyjából 1,6 millió darabnyi Mol részvényt adott el egy speciális aukció formájában, hogy a pénzügyi helyzetét javítsa. Ha megszorulna a Dana Gas, akkor továbbra sem lehetne kizárni azt, hogy piacra dobja a még meglévő közel 1,5 százaléknyi Mol részvényeit, hiszen tőzsdei értékpapír révén viszonylag könnyű ettől megszabadulni. Persze kérdéses, hogy szándékában áll-e megszabadulni a pakktól vagy sem.

Forrás: Mol, Investor.hu