Drágább lehet a tea

Vágólapra másolva!
Afrika egyik legnagyobb tealevél termelője, a Williamson Tea Kenya arra számít, hogy az ötéves mélypontra eső teaárak miatt gazdaságilag fenntarthatatlanná vált a piac, így az árak emelkedésére számítanak. 
Vágólapra másolva!

Január óta több mint 40 százalékot esett a tea ára, miután a legnagyobb teaimportőrök, Egyiptom és Pakisztán is csökkentette a teavásárlásaikat. Leginkább a tüntetések és a bizonytalanság miatt, valamint az Arab Tavasz eseményei miatt vonult ki szinte teljesen a piacról Egyiptom.

A mostani árzuhanásban a keresleti oldal csökkenése mellett szerepe volt a jó időjárásnak is, így a kínálat is bőséges volt.

Több kereskedő arra számít azonban, hogy jövő év elején emelkedhetnek az árak, ahogyan visszatér Egyiptom és Pakisztán is a piacra. A Financial Times által megkérdezett kereskedő szerint elérte a piac az árát és emelkedésnek kell jönnie.

A tea kereskedése némileg másképp zajlik, mint a kávéé, kakaóé, vagy gyapoté, mivel itt nincs határidős piac, hanem hetente tartanak aukciót, ahol a vevők beszerezhetik a szükséges teamennyiséget.

A legoptimistább kereskedő szerint jövő év elején akár 30-40 százalékos drágulás is jöhet, mivel gazdaságilag fenntarthatatlanná váltak az árak, így korrekcióra van szükség.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu