Bízik az aranyban a világhírű guru

Vágólapra másolva!
Elképzelhetetlennek tartja, hogy eladja aranyát Jim Rogers, a világhírű befektető, mivel szerinte a nemesfém továbbra is az egyik elsőszámú biztosítéknak számít. A guru erről egyik interjújában beszélt – írja a Zerohedge.com.
Vágólapra másolva!
  • Évek óta van aranybefektetése, és soha nem adott el a nemesfémből. Jelenleg nem is tudja elképzelni, hogy valaha értékesítse aranypozícióját, mivel az egyfajta biztosítékul szolgál nagy piaci zűrzavarok esetén (pl. ha a Fed elkezdi lassítani a QE3 programot).
  • Szerinte mindenkinek tartania kellene aranyat biztosíték céljából, és aki nem rendelkezik aranytartalékkal, annak azt tanácsolja, hogy sürgősen vásároljon be a nemesfémből. Ha valaki kevésbé engedheti meg magának, annak kisebb aranyérmékből is érdemes lehet bevásárolni.
  • Rogers az ezüsttel kapcsolatban is optimista, mivel az 60 százalékkal van mindenkori csúcsa alatt, így jelenleg jó befektetésnek tűnik.
  • A nagy jegybankok pénznyomtatási programjaival kapcsolatban elmondta, szerinte a piac egyszer csak azt fogja mondani, hogy elég a pénznyomtatásból. Ebben az esetben a jegybankok (Fed, BoJ) kénytelenek lennének leállítani a pénzpumpát, ami rendkívül súlyos következményekkel járna, és az arany nyújthatna menedéket.
  • De ez szerinte nem most fog bekövetkezni, mivel a januárban leköszönő Ben Bernanke vélhetően nem fog csökkentésbe kezdeni, és a következő elnök, Janet Yellen is a QE3 további fenntartását szorgalmazza.

Rogers nyilatkozata azért érdekes, mert korábban számos alkalommal fejtette ki az arannyal kapcsolatos, nem éppen optimista álláspontját. Szeptemberben arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte még nem ért véget az elmúlt 12 év ralijának korrekciója, és folytatódhat az arany gyengélkedése. Nyáron szintén hasonlóképpen vélekedett, és 900 dolláros árfolyamot is elképzelhetőnek tartott.

Arany árfolyama (dollár/uncia) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]