Vágólapra másolva!
Az autógyárak felfutása véget vetett a visszaesésnek.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 5,5 százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben az előző év szeptemberéhez képest. Az eltérő számú munkanapok miatti torzulást kiszűrve a növekedés 3,1 százalékos, az augusztusi mértéket alapul véve pedig 1,8 százalékos a bővülés.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint az adat meghaladja a várakozásokat. A következő hónapokat az elemző szerint a járműgyártás húzhatja részben azért, mert javulnak az autóipari kilátások, részben pedig azért, mert még felfutóban van a magyarországi termelés. Az Audi győri üzeme júniusban indult, a Mercedes és az Opel is még felfutóban van.

Mivel az európai és német konjunktúramutatók a kilábalás irányába hatnak, így a külső kereslet élénkülése várható, ami az exportra termelő vállalatok kibocsátását növelheti. A belső kereslet élénkülését is beszámítva Suppan Gergely szerint az utolsó negyedévben 7-8 százalékos növekedés várható, amivel 2013-ban 2-2,5 százalékos lehet az ipari termelés bővülése.

Augusztusban még visszaesés volt, igaz, előtte júliusban szintén 5,5 százalékos bővülés. Összességében az ipar növekedési trendbe váltott a KSH-adatok alapján.

"A szeptemberi ipari termelés növekedése azt mutatja, hogy lassan beindul a gazdaság, a megrendelések növekedése. Ezzel együtt a vállalatok finanszírozási igénye is élénkül, amelynek kielégítéséhez a Növekedési Hitelprogram mellett az Eximbank által nyújtott kedvező kamatú hitelkeret is fontos forrása lehet" - mondta el Hodina Péter, a K&H Bank Vállalati ügyfélkapcsolatok igazgatóságának vezetője.