Megégetheti magát Kínában a chipgyártó óriás

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indít a Qualcomm ellen Kínában az ottani szabályozó hatóság a monopol-ellenes törvények hatálya alatt - írja a Bloomberg. A hírre nagyobb eséssel reagáltak a vállalat részvényei.
Vágólapra másolva!
  • A vizsgálatot lefolytató Kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság nem közölte, hogy pontosan miért indul vizsgálat a világ legnagyobb chipgyártója ellen. Egyes elemzők szerint ez csupán az iparágat érintő széleskörű átvizsgálásnak a része, és nem a Qualcomm ellen irányul.
  • Ezt támaszthatja alá, hogy a bizottság egyik vezetője vasárnap közölte, hat nagy iparágban fognak trösztellenes vizsgálatokat lefolytatni, kezdve a technológiai szektortól a gyógyszeriparig.
  • A Qualcomm-nál közölték, nem sértettek meg semmilyen törvényt, de készséggel együttműködnek a hatóságokkal.
  • A kínai bizottság az elmúlt három hónapban közel 20, a cégek piaci árazási gyakorlatával kapcsolatos vizsgálatot folytatott le. Ennek keretében megbírságolták a Danone-t és a Mead Johnson Nutritiont is, mivel ezek a cégek szabálytalanul rögzítették áraikat, és versenyellenes magatartást tanusítottak.

A hírekre nagyot esett a Qualcomm árfolyama, mely zárásra korrigálni tudott, és 0,6 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Qualcomm árfolyama (Nasdaq) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]