Az Erste máris a kiszélesített árfolyamgátba terelné az adósokat

Vágólapra másolva!
Az Erste Bank három hónapig felfüggeszti a hitelek felmondását azoknál a devizahiteleseknél, akik 90 napnál régebb óta tartoznak - ők azok, akik a kiszélesített árfolyamgátba beléphetnek. A Kúria lehet, hogy a vártnál gyorsabban hoz valamilyen jogegységi döntést, ami nyomán a kormány el tud indulni, hogy még egy körben megmentse a devizahiteleseket.
Vágólapra másolva!

Alig hogy életbe lépett a kiszélesített árfolyamgát – hétfőn a kormány benyújtotta, kedden a parlament elfogadta –, az Erste Bank nem várt sokáig azzal, hogy megszorult ügyfelei számára propagálja.

A kiszélesített árfolyamgátba ezen túl már a törlesztéssel 90 napnál régebb óta elmaradó devizahitelesek is beléphetnek. (Belépés esetén a frankhitelt 180, az eurót 250, a jent 2,5 forinton törleszthetik, a fix és az aktuális árfolyam közötti különbségből a kamatrészt elengedik nekik, csak a tőkerész gyűlik egy számlán.) Az Erste Bank 3 hónapra felfüggeszti az árfolyamgátra jogosult, nemteljesítő (vagyis 90 napnál régebb óta nem fizető) devizaalapú jelzáloghitel-szerződések felmondását. Ez annak érdekében teszik, mint írják, hogy a legrászorultabb ügyfelei is igénybe tudják venni a kiszélesített árfolyamgát adta lehetőségeket.

A parlamenti döntés arra is ösztönzi a bankokat, hogy az adósság egy részét elengedjék azoknál, akiknek a tartozása több mint amennyit a hitel fedezete, az ingatlanjuk ér. Az Erste egyelőre ezt nem ajánlja fel a hosszabb ideje tartozóknak szóló közleményében.

Az árfolyamgát kiszélesítésével párhuzamosan a parlament arról is döntött, hogy a kilakoltatási moratóriumot lényegében azonnal bevezetik.

Ez a csomag devizahiteles-mentés első állomása, kormánytisztviselők is érzékeltették, van még a kormány tarsolyában ötlet. Hogy mi, annak előrántásával a kabinet megvárja, hogy a Kúria jogegységi döntést hozzon a devizahiteles perek ügyében. Ennek időigényét nehéz megbecsülni, mert kedden még úgy tűnt, hónapokban mérhető, a Kúria ugyanis csak most kezd hozzá egy felmérés elkészítéséhez a folyamatban levő vagy lezárt perekről, és csak ezt követően dönt arról, hogy indít-e jogegységi eljárást, ami szintén időt vesz igénybe. Nem sokkal később, csütörtökön a Kúria polgári kollégiumának vezetője már arra engedett következtetni, jóval gyorsabb is lehet a folyamat. Jövő hétfőn összeül a jogegységi tanács, és akár döntést is hozhat. Világossá tette azonban, hogy a bíróságtól nem lehet várni a devizahitelezés kérdésének megoldását.