Annyira mégsem fogynak a Tesla autói

Vágólapra másolva!
Igen csak sokkolta a közvéleményt tegnap este a Tesla, miután közzétették a harmadik negyedéves teljesítményükről szóló dokumentumokat. Látszólag annyira mégsem fogynak az S modellek, mint ahogyan arra számítani lehetett, ráadásul közel 40 millió dollárt veszített a cég az elmúlt három hónapban. 12 százalékot esett rá a részvény árfolyama.
Vágólapra másolva!

Nagyot durrantott az idei év talán legnagyobb sztárjának számító Tesla Motors tegnapi gyorsjelentésével, ezúttal azonban nem a határtalan eufória, hanem a drámai kiábrándultság volt általános jelenség a gyorsjelentés utáni percekben. A gyorsjelentés legfőbb pontjai:

  • 431,4 millió dolláros árbevételt ért el a vállalat, míg a nem amerikai számviteli szabályok szerint, több mint 600 millió dollárt. Ez nagyobb a várakozásoknál és az előző évnél is.
  • Ha kiszűrjük az egyszeri tételek hatásait, akkor részvényenként 12 centes nyereség, simán verve az elemzői konszenzusban szereplő 10 centet.
  • Ha viszont nem, akkor már 39 millió dolláros a nettó veszteség, amire már fél éve nem volt példa.
  • Ráadásul csak 5500 darab S modellt adtak el, ez kevesebb, mint amennyire az elemzők számítottak, vagyis egyértelmű csalódás.
  • 12 százalékos mínuszba lökték vissza a hírekre az árfolyamot.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Látszólag felpörög a biznisz

Még tavaly, a negyedik negyedévben sikerült hatalmas ugrást produkálnia a negyedéves értékesítéseknek, akkor 321-ről 4591-re ugrottak az S modellek eladási adatai. A növekedés pedig ugyan továbbra is fennáll, de ennek üteme változatlanul „csak” 5-6 százalékos (negyedév/negyedév). Így látszólag az értékesítés folyamatosan pörög, de a növekedés üteme már hagy némi kívánni valót maga után. Ezt támasztja alá az elemzők közel 5800 darabos várakozása is, ami alapvetően a legnagyobb csalódás, és az árfolyam esése mögött meghúzódó legfőbb ok volt a tegnapi gyorsjelentés után.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Elon Musk, a cég vezérigazgatója ugyanakkor hangsúlyozta, nem az értékesítés, hanem főleg a gyártás kapja most a legfőbb prioritást a cégnél, a Tesla pedig már hetente 550 S modellt képes legyártani. Ahogy a közleményben fogalmaztak, ha így halad a termelés felfutása, akkor a 2014-es eladási célok simán teljesíthetőek. Ráadásul az árbevétel idén is folyamatosan emelkedik, a gördülő negyedéves adatok tekintetében legalábbis mindenképp.

Az viszont szintén negatív üzenet, hogy az árbevételből csak 10 millió dollár tulajdonítható a vásárlások utáni kormányzati adókedvezménynek, míg az előző negyedévben még 51 millió számított ide. Sőt, California állam már fontolóra vette, hogy közel 40 százalékkal csökkenti a Tesla S Modellek vásárlása után a vásárlónak járó adókedvezményeket. Egy 70 ezer dolláros autó esetében a 10 ezer dolláros adókedvezmény eltörlése közel 15 százalékos áremelkedést jelente a vásárló számára, ami értékesítési oldalon azért kockázatot jelent a Tesla számára.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Sem a profit, sem a margin nem volt erős

Ugyancsak meg kell említeni a jelentés kapcsán, hogy a gyártási költségek levonása után számított nyereség és az árbevétel hányadosa (bruttó margin) nem emelkedett tovább, sőt 24 százalék alá esett vissza. Ez szintén nem túl jó hír látva az előző negyedévek kedvező folyamatait, bár a célként kitűzött 25 százalékos szint azért még nincs túl messze.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ami viszont a teljes nyereséget illeti, itt már nehezebben magyarázható ki a negyedéves teljesítmény, a Tesla ugyanis 39 millió dollárt veszített, persze csak akkor, ha nem vesszük figyelembe a különböző egyedi tételek torzító hatásait. Az elemzők is alapvetően a nem amerikai számviteli szabályok szerinti teljesítményhez igazítják várakozásaikat, de azért az látható, hogy az amerikai számviteli szabályok szerint az idei leggyengébb negyedévét produkálta a vállalat. Ráadásul a nyereség is csak távolabb került az előző negyedévtől.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mit mutat az árfolyam?

Annyi leszűrhető az árfolyam elmúlt hónapi teljesítményéből, hogy a korábbi optimizmus most már jóval alább hagyott, látszólag tényleg kezdetét vette egy korrekció az elmúlt hónapok fékeveszett szárnyalása után. Elméletileg egy természetes korrekció valahol a 61,8 százalékos Fibonaccival való találkozáskor lenne egyértelműen kijelenthető, de a mostani nyitóár már legalább a 76,4-es szintig jutott el, ahonnan azért jó eséllyel fel is pattanhat a papír. Főleg ha a csökkenő trendcsatornát vesszük alapul, akkor itt is nagyjából az alját érintheti a nyitó ár, ami már pár nappal korábban már a felpattanáshoz is lökést adott.

Az viszont tény, hogy az 50 napos mozgóátlagot csúnyán letörte a részvény, ami egy korábbi támasszal is egybe esett, ez pedig mindenképpen negatívum. Így alapvetően egy csökkenő irányba haladó részvényről beszélünk, ami igen nagy mozgásokat képes produkálni egyik napról a másikra. Igen kockázatos vállalkozás lenne tehát most Tesla részvényeket vásárolni.

A Tesla Motors árfolyama (Nasdaq) és a technikai kép Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Összességében tehát elmondható a Tesla gyorsjelentéséről, hogy a számok annyira nem lettek kiábrándítóak, a lényeges pontokon az elemzői várakozásokat is meghaladták a főbb eredménysorok. Sokkal inkább lehet viszont arról szó, hogy a cég körüli őrület főleg az eladási adatok eredményeként valamelyest csendesedni látszik, és a technikai kép alapján korrekcióba kezdett a Tesla árfolyama. Könnyen lehet, hogy itt a jó vételi lehetőség, de ismerve a cég részvénypiaci szereplését, ez most igen kockázatos lehet.