Akár 15 százalékos olajáresés is jöhet

Vágólapra másolva!
A világ egyik legmeghatározóbb olajkereskedőjének, a Vitolnak a vezető tradere szerint akár 15 dollárt is eshet a jelenlegi szintekről az olaj ára, főként a líbiai olajtermelés felfutása miatt és az Irán ellen bevezetett szankciók enyhítése révén. 
Vágólapra másolva!

A világ egyik legjelentősebb nyersanyagkereskedő cégének, a Vitolnak a vezetője, Ian Taylor szerint komoly áresés jöhet az olaj piacán. Taylor szerint, ha a líbiai kitermelés visszatér a piacra, valamint Irán is bekapcsolódik a nemzetközi vérkeringésbe, akkor jó eséllyel alacsonyabb lehet az olaj ára.

A líbiai olajkitermeléssel az elmúlt hónapok során több probléma is volt. Hiába pörgött fel 2012 nyarára a napi szénhidrogéntermelés arra szintre, ahol még az Arab Tavasz előtt járt, a folyamatos tüntetések, az áramszünetek és a politikai bizonytalanság miatt elkezdett ismét összezuhanni a teljesítmény. A legfrissebb hírek szerint stabilizálódhat a helyzet és újfent emelkedő pályára állhat a kitermelés.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Iránban azután kezdett zuhanni a kitermelés, hogy az USA és a nyugat-európai országok szankciókat vezettek be az ország ellen és bojkottálni kezdték az olajvásárlásokat, mivel a vádak szerint katonai célokra dúsítottak uránt. A piacon azonban az utóbbi hetekben egyre több szó esik arról, hogy Irán visszatérhetne a nemzetközi piacokra, mivel a nyári választások óta sokat enyhült a feszültség.

Ha visszaemelkedne a 2010-es szintekre az olajkitermelés Iránban, akkor az mintegy napi 1 millió hordónyi többletet jelentene, ami világpiaci szinten is érezhetővé lenne.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az áresés viszont néhány projektre negatívan hatna, ugyanis a magas olajár mellett megtérülő beruházásokat veszélyeztethetik. Utóbbi viszont inkább felfelé nyomhatja az árakat.

Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.

Az elmúlt hónapokban nagy szerepe volt Amerikának abban, hogy a kieső líbiai, iraki, iráni és nigériai termelést pótolja valamelyest. Sőt Taylor szerint jövő évben átveheti a világ legnagyobb olajkitermelője címet az USA, megelőzve Oroszországot.

Amennyiben a kínálat az előbb felvázoltak szerint változik, az jelentős áresést eredményezhetne. A Brent 90-95 dollárig zuhanhatna a jelenlegi 105 dollár körüli szintekről, míg a WTI ára 80-85 dollárra a mostani 94-95 dolláros szintekről.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Taylor szerint ilyen áresés esetén az OPEC is aggódhatna. Nagyon sok olajkitermelő ország esetében mínuszba fordulhatna a költségvetés tartósan eső olajárak mellett.

Forrás: PIRA, Moody's, IMF, Investor.hu

Mit mutatnak a piaci árak?

A Brent határidős görbéje komoly áresést prognosztizál az előttünk álló évek során. A mostani árazás szerint akár 90 dollár alá is beeshet a 105 dollár körüli szintekről hosszabb távon az olaj ára. Igaz némi fenntartásokkal érdemes kezelni a grafikont, mert nem minden lejárat esetében megfelelő a likviditás, de az látható, hogy a piac esést áraz.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Amennyiben már rövidebb távon is bekövetkezik az olajárak 10-15 százalékos esése, azt a hazai kutakon is megérezhetik az autósok, feltéve, ha a dollár nem erősödik meg túlságosan a forinttal szemben.