A visegrádi négyeknek is fontos a rezsiharc

Vágólapra másolva!
A közös érdekek miatt indokolt, hogy a visegrádi négyek egységes energiapolitikai megoldásokat keressenek. A szabályozó hatóságok közös nyilatkozatot írtak alá a szorosabb együttműködésről.
Vágólapra másolva!

A visegrádi országokban a fogyasztók rezsiterhei - jövedelmükhöz viszonyítva - nagyon magasak. Ennek csökkentése érdekében a négy állam energetikai szabályozó hatósága közösen lép fel, mondta Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke. A négyek energetikai szabályozó hatóságainak vezetői Budapesten nyilatkozatot írtak alá régió országainak szorosabb együttműködéséről.

Dorkota ismertette a társhatóságokkal az elmúlt egy évben a rezsicsökkentés érdekében tett kormányzati lépéseket, illetve a MEKH rendeleteit. Létrehoznak egy olyan állandó fórumot, amely lehetőséget teremt a tapasztalatcserére, valamint az integrációs folyamatokkal kapcsolatos tevékenységek összehangolására.

A négy ország gyakorlata sok ügyben eltérő, de a közös történelmi és földrajzi adottságok, illetve a közös energiapolitikai érdekek miatt indokolt, hogy a hatóságok egységes megoldásokat keressenek, mondta Dorkota. Az ellátásbiztonság érdekében közös infrastrukturális fejlesztéseket kellenek, és kiemelten kezelnék az észak-déli összeköttetés megvalósítását az energiaszállítás területén.

A nyilatkozatot Dorkota Lajos mellett Alena Vitásková, a cseh, Marek Woszczyk, a lengyel, valamint Natasa Hudcovicova, a szlovák szabályozó hatóság igazgatója írta alá.

Az MEKH szerint Magyarországon a januári 10 százalékos rezsicsökkentés a villamos energia esetén csaknem 50 milliárd forintos, a földgázfogyasztásnál körülbelül 45 milliárd forintos megtakarítást jelent a lakossági fogyasztóknak éves szinten. Az árcsökkentés második, november 1-jei intézkedései éves szinten ugyancsak ekkora megtakarítást eredményeznek.