A szakma, ahol 70 milliót mindenki hazavisz

Vágólapra másolva!
Hihetetlen pénzek forognak a nagy amerikai befektetési alapoknál, ráadásul az itt dolgozók már sorozatban a harmadik éve kapnak egyre nagyobb fizetéseket, derült ki a Glocap és a Hedge Fund Research közös elemzéséből. Hogy pontosan mennyi is az annyi? Segítünk!
Vágólapra másolva!
  • Egészen pontosan átlagosan 335 000 dollár, legalábbis egy közepesen teljesítő hedge fundnál, egy viszonylag tapasztalatlan elemző számára. Ez egyébként 73 700 000 forint.
  • A nagyobb cégeknél persze már kicsit több is jár, a portfólió menedzserek körülbelül évente átlagosan 2,2 millió dollárt visznek haza. Ez már forintban is több, majdnem 500 millió forint.
  • Az emelkedés főleg annak tudható be, hogy az alkalmazottak valamivel magasabb fizetést kapnak a teljesítményükért, de az alapokba áramló nagyobb tőke hatása is tetten érhető a nagyobb bónuszokban.
  • Hiába kezelnek azonban az alapok közel 2,5 ezer milliárd dollárt, egyes menedzserek fizetése még így is közel 5 százalékkal csökkent éves alapon.
  • Persze azt is hozzá kell tenni, hogy a kockázatokat is próbálják mérsékelni a nagy hedge fundok, és a dinamikusan növekvő alkalmazotti létszám mellett olyan menedzsereket alkalmaznak, akik már a 2008-as tőzsdei összeomlás során is bizonyítottak.

(via CNBC)