A Raiffeisen keresi a kiutat Magyarországról

Vágólapra másolva!
Eladhatják az osztrákok a magyarországi Raiffeisent, kaptak is már ajánlatokat, azokat megvizsgálják.
Vágólapra másolva!

Az osztrák központú Raiffeisen Bank International hétfőn közölte, hogy nem zárja ki a magyar, az ukrán, és a szlovén piacról történő kivonulást, de állításuk szerint nincs határozott tervük ezen három leánybank eladására. Mára azonban kicsit továbbgördült a folyamat, ma azt közölte a bank, hogy több ajánlatot is kapott a magyar leánybankra. Ezeket vizsgálják.

A Raiffeisen Bankot a devizahiteleseknek nyújtott állami segítségek (elsősorban a végtörlesztés) és a bankadó súlyosan érintette, veszteségbe taszította – mint több külföldi hátterű bankot -, ezért a tulajdonosok többször bírálták a magyar kormányt. Egészen eddig azonban nem merült fel komolyabban, hogy itt hagynák Magyarországot az osztrákok. Egy hónapja még minden nehézség ellenére is azt kommunikálták, nem vonul ki a Raiffeisen Magyarországról.

A kormány a devizahiteles-mentésben pár hete csak egy részmegoldást talált ki, a végső megoldást a Kúria jogegységi döntésétől tette függővé. Ez azt is jelenti, érheti újabb csapás is a bankokat, ami újabb tőkepótlásra kényszeríthet több bankot. Ekkor a tulajdonosok megint választás elé kerülnek: finanszírozzák-e tovább a magyar leánybankjukat egy kedvezőtlen üzleti környezetben, vagy inkább eladják a bankot.

Az Orbán-kormány régóta hangoztatott célja, hogy Magyarországon a bankrendszer legalább fele magyar kézben legyen. Ez nincs messze, mérlegfőösszeg alapján a magyar hátterű bankok 40 százalék körüli részarányt tehetnek ki.