A pokol várhat a kötvénypiacokra

Vágólapra másolva!
Nagy felfordulás, egyes elemzők szerint a pokol vár jövőre a kötvénypiacokra, ha a Fed elkezdi visszafogni QE3 programját - írja a CNBC. 
Vágólapra másolva!
  • A hozamok szintje és iránya egyaránt az ellen szól, hogy növeljük kötvénypiaci kitettségünket - véli a Julius Baer befektetési bankház egyik vezetője.
  • "Jövőre a pokol vár ránk a kötvénypiacokon" - mondta el Bill Blain, a Mint Partners senior kötvénykereskedője. Blain szerint az idén nyáron megfigyelthez hasonló tőkemenekítés kezdődhet 2014-ben a kötvényeknél, ha a Fed egyszer megkezdi eszközvásárlási programjának csökkentését.
  • A kötvényárfolyamok zuhanása pedig nem azért fog bekövetkezni, mert a befektetők nincsenek felkészülve a tapírozásra, hanem azért, mert az történik, amikor elkezd visszavonulni a piacokat eltorzító "erő". Blain ezért azt tanácsolja, hogy vásároljunk most, és azonnal adjunk el, amikor a mélyrepülés kezdetének előszelét megérezzük.
  • A kötvénypiacok felfordulása globális méretű lehet, mivel a Fed QE3 programjának csökkentése nem csak az amerikai eszközök árfolyamát befolyásolja, hanem a többi kötvénypiacra is hatást gyakorol közvetetten.
  • Ugyanakkor egyes szakértők szerint lesznek olyan kötvények, melyek biztonságot nyújthatnak. A svájci UBS bankház szerint érdemes az eurózóna perifériája felé fordulni, azon belül is az olasz és spanyol kötvényeket keresni, mivel ezek az eszközök nagyon vonzónak tűnnek.
  • A spanyol és olasz kötvények még mindig magas hozamot kínálnak, viszonylag alacsony volatilitás mellett. Az olasz és spanyol tízéves hozamok 4 százalék körül mozognak a perifériaországok válságának enyhülésének köszönhetően.
Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Korábban is lehetett olyan véleményeket hallani, hogy óriási veszteségek várhatnak a kötvénypiacra a közeljövőben a QE3 csökkentése miatt: