A magyar adót másolják a szlovákok

Vágólapra másolva!
Nálunk hat éve van elvárt adó, amellyel a csak papíron évek óta veszteséges cégeket szorítja adóbefizetésre a kormány. Most a szlovákok vezetnek be ehhez hasonlót.
Vágólapra másolva!

Új adót vezetnek be Szlovákiában, írja a Napi Gazdaság. Az adólicenc úgy van kitalálva, hogy színvallásra ösztönözze a csak papíron veszteséges cégeket.

Az adólicencet először 2015 tavaszán, a 2014-es gazdálkodásuk alapján fizetik a cégek (az egyéni vállalkozókra nem vetik ki, és az újonnan alakult cégek is megússzák működésük első évében). Ez egy fix összegű adó lesz, amelynek mértéke a cégformától és a cég forgalmától is függ. Egy évi 500 ezer euró (150 millió forint) feletti forgalmú cégnek 2880 eurót (durván 850 ezer forintot) kell fizetnie. Ha nyereséget termel a cég, akkor a következő évi társasági adójából levonhatja az adólicencet. A veszteséges cégeknél az lesz a szabály, hogy ha az adólicenc befizetését követő három évben nyereségessé válik a vállalkozás, akkor az adólicencet levonhatja a társasági nyereségadóból. Ezzel a konstrukcióval azokat a cégeket akarják valamilyen minimális társaságiadó-fizetésre bírni, amelyek csak papíron mutatnak ki veszteséget, valójában nyereséggel működnek.

A szlovákok ötlete nem újdonság. Magyarországon 2007 óta van elvárt adónak hívott minimumadó, amelynek ugyanez a funkciója. Bevezetését az motiválta, hogy nálunk is kimagaslóan sokan vannak azok a vállalkozások, amelyek éveken keresztül papíron veszteséget termelnek, mégis fenntartják működésüket. Az elvárt adót az egyéni vállalkozóknak is kell fizetniük.