A leépítés ellenére lett a Legjobb Munkahely

A Janssen-Cilag nyerte kkv kategóriában a Legjobb Munkahely elismerést
Vágólapra másolva!
A Johnson & Johnson érdekeltségébe tartozó gyógyszercég, a Janssen Cilag kapta az idei Legjobb Munkahely díjat a kkv kategóriában. Pedig tavaly küldte el a dolgozói 20 százalékát.
Vágólapra másolva!

A Legjobb Munkahely díj a dolgozói elégedettséget és elkötelezettséget tükrözi, ez azonban közvetlen hatással van az üzleti sikerességre is.

A Janssen-Cilag nyerte kkv kategóriában a Legjobb Munkahely elismerést Forrás: Janssen-Cilag

„Olyankor, amikor a piaci feltételek, a termékek és a szolgáltatások nagyon gyorsan változnak, invesztálni kell a munkatársakba. Időt kell szánni az oktatásukra és a tréningekre. Az alkalmazottak értékelni fogják, és a ’ROI’ nagyon magas lesz,” mondta a díjjal kapcsolatban Andreas Woitossek, a Johnson & Johnson érdekeltségébe tartozó Janssen Cilag Kft. ügyvezető igazgatója.

Érdekesség, hogy a cég tavaly ősszel jelentette be, hogy kényszerűen megválik a munkavállalói 20 százalékától, vagyis 20 főtől. Ezt akkor a Magyarországon nehezen tervezhetővé vált társadalombiztosítási támogatással magyarázta a cég. De úgy tűnik, hogy a nehéz lépés meghozta a várt eredményt, és stabilizálta a cég (valamint a cégnél maradt dolgozók) helyzetét.

A Legjobb Munkahely díjat egyébként – cégmérettől függően – három kategóriában adták át: az 50 és 250 fő közötti kategóriában a Janssen Cilagot a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. és a Budapest Intercontinental szálloda követi, amelyek közül az előbbi elnyerte az Évtized Legjobb Munkahelye Magyarországon címet is.

Egyértelműen pozitív

Az, hogy az elkötelezettségnek egyértelmű, pozitív hatása van a vállalat üzleti eredményességére, egyre kevesebb vezető számára kérdés. A Legjobb Munkahelyek azonban „nem csupán felismerték, hanem vallják is, hogy az emberi erőforrás a szervezet legnagyobb értéke – válságos időkben még inkább, és tudatosan tesznek annak érdekében, hogy ezt az értéket meg is tartsák,” összegezte az idei tapasztalatokat Szibrik Edina, a Legjobb Munkahely Felmérés projetkvezetője. Szerinte a díjazott vállalatokat első sorban a felsővezetés, vállalati hírnév és az elismerés hármasa emeli ki leginkább az átlagos vállalatok közül.

Fontos, hogy ezek a cégek nyíltan és tisztán kommunikálnak az alkalmazottaikkal, így megfelelő tájékoztatást adnak a szervezet hosszútávú célkitűzéseiről, és őszintén beszélnek a vállalatot érintő kérdésekről. Ezek a cégek díjazzák és elismerik a munkavállalói teljesítményt, és a dolgozók nemcsak versenyképesnek találják a fizetésüket, de úgy is érzik, hogy az arányban van a teljesítményükkel.

Ennek megfelelően a munkavállalók vonzónak találják a munkahelyüket, a munkaadók pedig úgy érzik, hogy sikerrel próbálják bevonzani és megtalálni a jó munkaerőt.

Sötétben látszanak a csillagok

A felmérés persze az összkép árnyoldalaira is rámutat: míg a Legjobb Munkahely felmérés díjazottai között az elkötelezett kollégák aránya 86 százalék, addig becslések szerint az országos átlag 60 százalék alatt van. A cég illetve a munkáltató iránt érzett elkötelezettség és lojalitás pedig közvetlenül befolyásolja a napi teljesítményt is.

Az Aon Hewitt HR tanácsadó által készített Legjobb Munkahely Felmérésben minden, Magyarországon legalább két éve működő, több mint 50 főt foglalkoztató vállalat részt vehetett. Az értékelési rendszer az Aon Hewitt nemzetközi standardjait követi, a rangsorolás a résztvevő vállalatok objektív szempontok szerinti elbírálásán alapul. Az üzleti eredményesség kulcsát jelentő magas elkötelezettség mellett a hiteles és emberközpontú vezetés, a teljesítményközpontúság, a vonzó munkáltatói arculat és a fenntartható fejlődés mutatók, valamint a különböző szervezeti szintek közötti összehangoltság határozzák meg, hogy egy szervezet bekerülhet-e a Legjobbak közé.

A kategóriák szerinti, részletes sorrend:

250 fő alatti vállalatok:

1. Janssen-Cillag Kft.
2. Debreceni Hőszolgáltató Zrt.
3. Budapest InterContinental

250-1000 fő közötti vállalatok:

1. FGSZ Földgázszállító Zrt.
2. Fundamenta-Lakáskassza Zrt.
3. Mars Magyarország Kisállateledel Gyártó Kft.

1000 fő feletti vállalatok:

1. Szerencsejáték Zrt.
2. McDonald's Magyarországi Étterem Hálózat Kft.