A kormány kiadta a megbízást a dollárkötvény kibocsátására

Vágólapra másolva!
Négy külföldi nagybank szervezi meg az értékesítést.
Vágólapra másolva!

Négy külföldi nagybankot kért fel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hogy 10 éves futamidejű, dollárban jegyzett állampapírt bocsásson ki.

A kormány 5 milliárd dollár értékű keretet kért az amerikai pénzpiaci felügyelettől a dollárkötvény-kibocsátásra, ebből Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint 2 milliárdot (körülbelül 420 milliárd forint) használhatnak ki a mostani kibocsátással.

Az ÁKK a honlapján közölte, hogy mandátumot adott a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs nagybankoknak, hogy amerikai dollárban vezetett, 10 éves futamidejű dollárkötvény-kibocsátást szervezzenek meg. Az ÁKK a pontos mennyiséget és azt, hogy milyen kamatok mellett akar kibocsátani, nem árulta el, csak annyit közölt, hogy a piaci körülmények fogják kialakítani az árazást.

Magyarország februárban bocsátott ki legutóbb 5 és 10 éves lejáratú papírokat, akkor 3,25 milliárd dollár értékben. Most azért van szükség a dollár bevonására, mert januárban nagyobb mennyiségű devizaadósság jár le, amelyet vissza kell fizetni, az augusztusi IMF-törlesztés miatt pedig a devizakészletek leapadtak.