Vágólapra másolva!
„Pénzügyi rezsicsökkentés”, NAV-átvilágítás fénysebességgel, rekordalacsony infláció, munícióként szolgáló növekedési adat. Ez történt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Megszavazta az Országgyűlés hétfőn a „pénzügyi rezsicsökkentést”, jövő februártól minden banknak biztosítania kell, hogy ügyfelei havonta legalább kétszer ingyen vehessenek fel készpénzt, összesen százötvenezer forintot az automatákból. A bankok emiatt nem emelhetik a bankszámla költségeit, ezt a Magyar Nemzeti Bank fogja ellenőrizni. Mindenki csak egy bankszámlája esetében élhet az ingyenes készpénzfelvétel jogával, nyilatkozni - szemben a korábbi tervekkel - nemcsak személyesen a pénzintézetnél lehet majd, hanem netbankon keresztül is december 1. és január 20. között.

Bár a javaslat fölvetett bizonyos kínos kérdéseket, s a készpénzhasználat terjedése is társadalmi szinten komoly plusz költségekkel jár, az előterjesztést a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció kivételével valamennyi párt megszavazta.

Az áfacsalásos ügy dagad

Hétfőn állt elő a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azzal a közleménnyel, feljelenti korábbi alkalmazottját, aki pénteken a nagy hazai cégek és multik, valamint a kormányzati körök közös adócsalásáról beszélt. Ilyesmi a NAV szerint természetesen nem történt - ezt egy hétvége alatt lefolytatott vizsgálat alapján állapították meg. A kitálaló adóellenőr, Horváth András szerint a vizsgálat nevetséges, és sajnálja, hogy a kormányoldalon nem álltak mellé. Az LMP igyekezett napirenden tartani az ügyet, aktivistái egy performanszot kreáltak, mosdatták az adóhivatalt.

Kedden a rekordalacsony inflációs adat okozott némi meglepetést, legutóbb ugyanis 1974 februárjában volt ennél alacsonyabb az éves infláció. Minthogy az infláció hosszú távú trendjét kifejező maginfláció 3 százalék felett van, nem érdemes arra számítanunk, hogy a pénzromlás üteme tartósan ilyen alacsony lesz – ami nem is baj, hiszen a túlzottan alacsony infláció is káros hatással van a gazdaságra. Rövid távon azonban lehet az inflációs adat az októberinél is alacsonyabb, a novemberi „rezsicsökkentésnek” köszönhetően.

Matolcsy György jegybankelnököt azonban – a Reutersnak adott nyilatkozata alapján – vélhetően nem nyugtatja meg a viszonylag magas maginfláció, az alapkamat további csökkentésével és az MNB növekedési hitelprogramjának esetleges bővítésével ellensúlyozná a lassuló magyarországi inflációt.

A vártnál nagyobb gazdasági növekedés

A héten nyilvánosságra hozott előzetes GDP adat kellemes meglepetés volt: 1,7 százalékos a növekedés a harmadik negyedévben. Tavaly éppen ennyi volt a gazdaság éves visszaesésének mértéke. A friss, várakozások feletti szám valószínűleg nem kis részben a Magyarországon létesített autógyárak – Audi, Mercedes – termelésének felfutásának köszönhető. Ezt a feltételezést megerősítették a másnap publikált ipari adatok is.

A miniszterelnök levonta a következtetést: jó döntés volt, hogy Magyarország nagy hangsúlyt helyezett gazdaságszerkezetében a járműiparra, így ugyanis hosszú évekre garantált a gazdaság bővülése. Orbán szerint ugyanis a gépjárműgyártás világméretekben növekedni fog a jövőben.

Mi több, Orbán Viktor szerint a növekedési adat munícióként is hasznosítható a Brüsszel elleni harcban. „Sokkal több töltény van a tárban, mint korábban volt, vastagabb a muníciónk”- mondta.

Arról nem beszélt, mire lehet alkalmas a késedelmesen fizetett hiteltartozások adata, ami új csúcsára emelkedett.

Egy sajátos adat különös körülmények között történő emelkedéséről is beszámoltunk, ami pedig Széles Gábor zalacsányi kastélyhotelének csillagainak száma volt – a beszámolót a nagyvállalkozó nehezményezte, s pert helyezett kilátásba.