A horvát miniszter szerint a Mol döntése árthat a részvényeseknek

Vágólapra másolva!
A horvát kormány megvédi stratégiai érdekeit, mondta Ivan Vrdoljak. A gazdasági miniszter nyomásgyakorlásnak nevezte a magyar vállalat bejelentését, hogy nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményez.
Vágólapra másolva!

A Mol döntése, hogy az INA irányítása körüli vita miatt nemzetközi döntőbírósághoz fordul, hátrányos lehet a Mol részvényesei számára – mondta Ivan Vrdoljak. A zágrábi gazdasági miniszter szerint "nyilvánvalóan nagy az idegesség a magyar oldalon", de a horvát kormány meg tudja védeni stratégiai érdekeit és ezt meg is fogja tenni.

A Mol kedden közölte, hogy horvátországi befektetéseinek védelmében nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID). A Mol szerint a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

A "homályos, áttekinthetetlen és következetlen" üzeneteket nyomásgyakorlásnak lehet tekinteni, és azon kívül, hogy a Mol részvényesei számára hátrányos lehet, semmilyen más következménye nem lesz, mondta Vrdoljak.

A miniszter a tárgyalások folytatását ajánlotta a Mol-nak és felkérte a delegációt, hogy az egyeztetések következő körében egyértelműen fogalmazza meg szándékait és azt írásban is nyújtsa be a horvát kormánynak. "Azt kérném, egyértelműen fejezzék ki szándékukat, hogy bíróságra megyünk-e vagy megállapodunk, hogy tárgyalunk-e vagy eladják a részüket. Ez a homályos üzengetés nem méltó olyan komoly emberekhez, mint kollégáink a Molnál."

"Úgy gondolom, hogy amilyen hamar csak lehetséges, le kellene fektetniük stratégiájukat, már csak azért is, hogy tájékoztathassák részvényeseiket és a horvát kormányt is, mint partnerüket arról, hogyan képzelik el az INA jövőjét." Vrdoljak nem árult el semmit a horvát kormány következő lépéséről.