A határon táncol a kormány Brüsszel szerint

Vágólapra másolva!
Az államadósság-elleni harcot az idén elveszíti az Orbán-kormány, de a költségvetési hiány nem kúszik a kritikus szint fölé, jósolja az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

Lassan kap lábra a magyar gazdaság, de a költségvetési hiány nem száll el, az államadósság-elleni harcban pedig az idén veszíteni fog a kormány, az adósság csak utána csökkenhet kissé – ez a három legfontosabb üzenete az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó őszi előrejelzésének.

A másik 27 EU-tagországhoz hasonlóan ma nyilvánosságra hozott jelentésben Brüsszel azt jósolja, hogy a tavalyi recesszió után az idén szerény ütemben, 0,7 százalékkal nő a magyar gazdaság, jövőre 1,8, utána pedig 2,1 százalékra kúszik fel a GDP-bővülési ráta. Ezek a számok némileg elmaradnak a kormány várakozásától, amely szerint idén 1, jövőre pedig 2 százalékkal növekedik a gazdaság.

Az Orbán-kormány számára azonban fontosabb a bizottsági előrejelzésnek az államháztartásra vonatkozó része. Magyarországot idén júniusban, kilenc év után engedte ki az EU a túlzottdeficit-eljárás alól, miután a kormány 3 százalék alá szorította a tavalyi költségvetési hiányt, és Brüsszel úgy látta, az idén és jövőre sem tér vissza a deficit a kritikus tartományba. Ha a bizottság újra 3 százalék feletti hiányt prognosztizálna, az azzal a veszéllyel fenyegetne, hogy felvetődne, sorolják vissza Magyarországot a deficiteljárás alá, ami a választásokra készülő kormányoldalnak főként belpolitikai szempontból rosszul jönne.

Brüsszel azonban nem lát veszélyt, rendre 2,9, aztán 3, majd 2,7 százalékos deficitet vár 2013–2015 között. Ezek kissé magasabbak a kormány vállalásánál (2,7–2,9 százalékos deficit az idén és jövőre), de még mindig belefér a tűréstartományba. A bizottság a benyújtott költségvetés alapján számolta át a büdzsét, vagyis már figyelembe vette a családi adókedvezmény kiszélesítését, az újabb rezsicsökkentést, a pedagógusok béremelését. A költségvetésben viszont nincs benne sem a hús áfájának csökkentése, sem egy nagyvonalú devizahiteles-mentés (a most elfogadottnak kicsi a hatása az állampénzügyekre), vagyis ezekre a bizottsági előrejelzés szerint nincs mozgástér – mert ha meglépné a kormány, úgy 3 százalék fölé ugrana a hiány.

Az államadóssággal viszont hadilábon áll a kormány. Noha három éve folyamatosan küzd az adóssággal az Orbán-kabinet, nem sikerült megtörnie. A tavalyi valamivel 80 százalék alatti (79,8 százalék) szintről az idén növekedni fog az adósság (80,7 százalék), majd utána kissé csökkenhet, de 2014-ben még így is magasabb lesz a 2012-es szintnél (jövőre 79,9 százalék, 2015-ben 79,4 százalék).