A csapból is olaj folyik az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
2015-re az Egyesült Államok lehet a világ legnagyobb olajkitermelője, ráadásul az elkövetkezendő két évtizedben energiaszükségletét csaknem teljes egészében saját maga fedezheti. Ezt a palaolaj és palagáz forradalomnak köszönheti majd a világ legnagyobb gazdasága a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint.
Vágólapra másolva!
  • Az IEA szerint az olaj hordónkénti ára 128 dollárra emelkedhet 2035-re, amit a fogyasztásban tapasztalható 16 százalékos növekedés okoz majd.
  • A nem hagyományos módon kitermelhető olaj (mint például a palaolaj) mennyisége pedig tovább fog bővülni, elsősorban az USA-ban, de például Brazíliában is meghármoszorozódhat majd az így kinyert kőolaj mennyisége.
  • Az USA emelkedő palaolaj kitermelése segít majd a világ legnagyobb olajfogyasztójának abban, hogy 2035-re minden energiaszükségletét hazai forrásokból táplálja. Ezzel pedig kivédheti az esetleges közel-keleti és afrikai fennakadások miatt fellépő időleges hiányokat.
  • 2015-re az Egyesült Államok átveheti a vezető szerepet a jelenlegi első Oroszországtól a világ legnagyobb olajkitermelője címért folytatott küzdelemben.
  • Az IEA elemzői arra számítanak, hogy 2020 után éri el a kitermelés a csúcspontot az USA, ahonnan fokozatosan csökkenni kezd majd, a 2030-as évek elején pedig elveszítheti majd vezető pozícióját. Fatih Birol szerint ennek oka, hogy az ország csak limitált forrásokkal rendelkezik a nem konvencionális forrásokból is.
  • 2035-re 14 millió hordóval 101 millióra nőhet a világ napi átlagos olajkereslete.
Tudja meg, hogyan tőzsdéznek a profik!

Hallgassa meg egy hivatásos befektető tippjeit, lesse el kedvenc fogásait az Investor.hu befektetői klubján!


Időpont: 2013.november 14., 17:30
Helyszín: K&H Székház,
(1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.)


A rendezvény INGYENES, az alábbi gombra kattintva jelentkezhet rá.