A cégek apróbb változásokkal kapják a jegybanki pénzt

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Októberben elindult a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának második szakasza, amely sokmindenben folytatja a korábbi programot, de vannak változások is - hívta fel a figyelmet a K&H Bank.

„A legfontosabb változtatás talán az, hogy a cégeknek nem kell az egész futamidő alatt fenntartaniuk a kkv státuszt, elég, ha az a szerződéskötéskor teljesül. Ez pedig azt jelenti, hogy a program második szakaszában lényegesen több vállalkozás juthat forráshoz. Fontos kitétel azonban, hogy csak azok vehetik igénybe a kedvező kamatozású hitelt, amelyeknek a többségi tulajdonosi körében 2013. augusztus 31-ét követően nem történt változás, illetve az alapítás dátuma augusztus 31-e előtti” – hívta fel a figyelmet Huszár Róbert, a K&H Vállalati és intézményi banki szolgáltatások üzletágának vezetője.

Lazítottak az üzletrészvásárlás feltételein is. Eddig csak legalább 50 százalékos rész vásárlását finanszírozhatták a program forrásából, de az új szakaszban már 10 százalék is elég. A forgóeszközhitel esetén azonban szigorítottak a szabályokon, a maximális futamidő ugyanis 1 évre csökkent.

Több kikötés született a nem finanszírozható ügyletekkel kapcsolatban is. Így a hitelprogram második szakaszában nem lehet a hitelt a cégcsoporton belül és a cégcsoport kapcsolt vállalkozásai közötti tőkeemelésekre, vásárlásokra és vevőkövetelésekre fordítani. Nem támogatható az a beruházás, amelynél az épület fő rendeltetési jellege az ingatlan nyilvántartásban lakóingatlanként vagy üdülőként szerepel. Emellett személygépkocsi vásárlásra sem igényelhető a kedvezményes hitel, kivéve, ha a cég fő tevékenysége 2013. augusztus 31-ig folyamatosan személyszállítás volt.

A bankok számára megszűnt a kvótarendszer, vagyis a jegybank nem határoz meg maximális hitelmennyiséget a bankoknak. Az új hitelek és hitelkiváltások arányára azonban figyelni kell, nem lehet 90-10 százalékos aránynál nagyobb a különbség.