75 Százalékkal nőtt a kiberbűncselekmények száma a kkv-szektorban

Vágólapra másolva!
A kiberbűnözők egyre nagyobb számban fordulnak a kisebb vállalatok felé, hiszen azok nem rendelkeznek a multik erős biztonsági megoldásaival. A fő célpontot a pénzügyi és az egészségügyi szolgáltatók jelentik.
Vágólapra másolva!

621 azonosított adatszivárgás közül, több mint 30 százalékot a 100 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatoknál észlelték egy frissen publikált jelentés szerint.

Miközben a mikro- és kisvállalkozások fő fókuszpontjában értelemszerűen saját szakértelmük áll, ezen kisvállalatok sokszor figyelmen kívül hagyják az informatikai eszközök biztonságát, amelyek hiánya sok kockázatot rejt magában.

A PricewaterhouseCoopers által, 2013-ban készített felmérés szerint az adatszivárgások száma 76 százalékos növekedést értek el a kis-és középvállalatok körében. Azon kisvállalkozások, amelyeket az elmúlt évben legalább egyszer megtámadtak, 15 százalékuk megerősítette, hogy jogosulatlan személyek fértek hozzá az üzleti adataikhoz, valamint 9 százalékuk elismerte, hogy ellopták szellemi tulajdonát.

Ezek az aggasztó adatok annak is köszönhetőek, hogy a kiberbűnözők egyre nagyobb számban fordulnak a kisebb vállalatok felé, hiszen azok nem rendelkeznek a multik erős biztonsági megoldásaival. A biztonsági hibák eredményeinek köszönhetően mára a kiberbűnözők fő célpontjai a kis pénzügyi és egészségügyi szolgáltatók lettek, amely annak is köszönhető, hogy mindkét szektor nagyon bizalmas és érzékeny információkat, orvosi feljegyzéseket és banki adatokat kezel és tárol.

Elsődleges célpont: pénzügyi szolgáltatók

A felmérés szerint a kiberbűnözés a sikkasztást követően a világ második leggyakoribb gazdasági bűncselekményévé vált.

Bár a pénzügyi intézményeknek szigorú szabályoknak és ágazati rendeleteknek kell megfelelniük az ügyfelek adatainak védelmében, azonban a szakértelem hiánya, valamint a korlátozott költségvetés rengeteg potenciális veszélyt rejt magában, ami veszélyezteti az ügyfelek személyes információit. Ezek a vállalatok az online kapcsolatok kényelmes használata közben szembesülnek az igazi kihívásokkal.

De hogyan lehet védekezni?

Minden kisvállakozásnak figyelmet kell szentelnie a személyes adatok védelmére, amelyek magukba foglalják az ügyfelek személyes adatait, egészségügyi adatokat, ügyfél információkat, valamint vásárlási szokásokat.

A Kaspersky Lab javaslata szerint a kisebb egészségügyi és pénzügyi szolgáltatók mindenképpen kevesebb számú mobil eszközt kell használniuk az üzleti célokra, illetve a mobileszközök - tabletek és telefonok - esetében különös figyelmet kell fordítani a biztonsági védelemre, hiszen olykor elkerülhetetlen egy-egy baleset, amely fontos adatok vesztegésével is járhat.

Továbbá az adatok titkosítása létfontosságú eleme az adatok bizalmas tárolásának. A kisvállalatok számára olyan megoldásokat kell találni, amelynek köszönhetően biztonságba tudhatják privát és üzleti felhasználásra szánt eszközeiket.