673 embert kirúg a borsodi Jabil

Vágólapra másolva!
Csökkent a megrendelések száma – indokolja az elbocsátásokat a cég.
Vágólapra másolva!

A Jabil Circuit Magyarország Kft. a nagyobb létszámú leépítésről törvényi kötelezettségeinek megfelelően tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központját, döntését a vevői igényekben bekövetkezett változásokkal indokolta, amely alapján a vállalat összesen 673 munkatársától kénytelen megválni decemberben – közölte a társaság hétfőn az MTI megkeresésére.

A közlemény szerint a cégnek mint elektronikai bérgyártó vállalatnak, gyártását minden esetben a vevői megrendelések változásához kell igazítania. "A vállalat ezzel a szomorú, azonban kényszerű lépéssel a vevői igényekhez és megrendelésekhez igazítja alkalmazotti létszámát" olvasható a dokumentumban. A tájékoztatóban a társaság kitér arra is, hogy a vállalat tiszaújvárosi gyárában minden érintett dolgozót személyesen tájékoztatnak. A munkavállalóktól végkielégítéssel, a hatályos törvényeknek és jogszabályoknak megfelelően válnak meg, emellett számos formában igyekeznek segíteni őket, hozzátéve, hogy a munkaügyi hivatal segítségével programot dolgoztak ki azzal a céllal, hogy a leépítésre kerülő dolgozók számára az elhelyezkedést elősegítsék.

A program részeként a vállalat állásbörzét szervez a munkaügyi központ közreműködésével, amelyre meghívja a környékbeli vállalatokat, munkaerő-kölcsönző cégeket, a munkaügyi kirendeltségeket. Rendszeresen frissített állásfalon és kihelyezett számítógépeken folyamatosan tájékoztat az álláslehetőségekről, részletes segédanyagot és tanácsadást biztosít valamennyi érintett dolgozónak, biztosítja helyszínre utazásuk lehetőségét és költségeit.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a Jabil magyarországi alkalmazottainak száma az idén márciusban megközelítette a 8 ezret, 2011-es árbevétele meghaladta a 348 milliárd forintot. A nyilvános cégadatok szerint a kft. mérleg szerinti eredménye 9,2 millió dollár volt a 2011. szeptember 1-jétől, 2012. augusztus 31-ig tartó üzleti évben, míg az azt megelőzőben 28,4 millió dollárt ért el. Az értékesítés nettó árbevétele 1,5 milliárd dollárt tett ki, az egy évvel korábbi 1,8 milliárd dollár után. A Jabil Circuit Magyarország Kft. jelenleg három városban van jelen, Szombathely és Pécs szerviz- és logisztikai szolgáltatást, míg a Borsod megyei Tiszaújváros gyártási tevékenységet végez.