Varga Mihály: a magyar kkv-knak ki kell jutniuk a nemzetközi piacokra

Vágólapra másolva!
Budapesten tartják a Megújul a magyar export című konferenciát. Ezen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte annak fontosságát, hogy minél több magyar kkv léphessen nemzetközi piacokra.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, ebben a kormányzat teljes mellszélességgel partner, az idei és a következő év egyik legfontosabb feladatának tekinti. Ezt segíti elő az Új Széchenyi Terv pénzügyi programjának szélesebb körű felhasználása, a Jeremie-alapok gyorsabb kihelyezése, illetve hogy a kormány 2012 őszén a korábbi 320 milliárd forintról 1200 milliárd forintra emelte a kifejezetten magyar áruk és szolgáltatások exportjának finanszírozására specializáló Eximbank garantált forrásoldali keretét.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: Magyarország külkereskedelmi forgalmában 2012-ben a kiviteli többlet hozzávetőleg 6,7 milliárd eurót tett ki, az idei évre vonatkozó adatok további javulást jeleznek. A magyar export szerkezete korszerű, a kivitel túlnyomó hányadát magasan feldolgozott termékek adják, ám döntő részét a külföldi tulajdonú nagy multinacionális cégek bonyolítják le, emiatt is javítani kell a kkv-k exporttevékenységét – fűzte hozzá a miniszter.

Varga Mihály fontosnak tartja, hogy a kkv-k mind a hazai piacon beszállítóként, mind a külpiacokon exportőrként megerősödjenek. Az Eximbank a törvény módosítása révén kiterjeszthette tevékenységét a hazai beszállítókra, illetve részt vesz az exportcélú befektetések finanszírozásában is.

A miniszter elmondta: a Széchenyi Kártya három elemével – a folyószámla-, a forgóeszköz- és a beruházási hitellel – egy vállalkozás ma már akár 100 millió forint támogatott hitelhez is juthat. Mindehhez a kormány kamat- és garanciadíj-támogatást, valamint viszontgaranciát biztosít. Varga Mihály hozzátette, az MNB új vezetése által elindított növekedési hitelprogram bevonja a hitelintézeteket is, így a kkv-k még könnyebben jutnak forráshoz, ez szintén javíthatja fellépésüket a külpiacokon.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, milyen jelentős külgazdasági cél a „keleti nyitás”, ezzel párhuzamosan milyen fontos a „nyugati tartás” politikája is.

„El szeretnénk érni, hogy megtartva, sőt, lehetőleg növelve az Európai Unióban elért pozíciónkat, nagy mértékben bővítsük a jelentős fejlődési dinamikát felmutató országokba irányuló kivitelünket” – mondta.

A miniszter a fontos külgazdasági célok között említette Kárpát-medencei gazdasági együttműködés erősítését, a Nyugat-Balkán államaival való gazdasági kapcsolatok bővítését is. Kiemelte: ezzel függ össze a Kárpát Régió Üzleti Hálózat felállítása is, amely hat szomszédos országban együttesen 11 iroda létesítésével számol. Varga Mihály elmondta, hogy az NGM jelenleg 50 országban 63 állomáshelyen működő külgazdasági szakdiplomata hálózattal rendelkezik.